fbpx

Kötelező zöldtrágyázás? – Akkor végezze költségtakarékosan!

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 09.

Elsőre ez így újabb felmerülő problémának tűnhet, ami a gazdálkodókat sújtja, viszont ha megismerjük a zöldtrágya növények hasznosságát, hamar rájövünk, hogy nem is olyan felesleges ezeknek a növényeknek a termesztése. A zöldtrágya növények, más néven másodvetésű- vagy köztes növények termesztésének célja, hogy a fővetésű növények tenyészidőszaka között is hasznosítsuk a termőterületet. Ezek a növények látszólag nem hoznak semmilyen pénzben mérhető hozamot, azonban mindenképp meg kell említeni, hogy milyen hatással bírnak a talajszerkezetre, a talajéletre és a kártevőkre. Így ezen növénykultúrák hasznossága csak a soron következő fővetésű növények esetében mérhető.

Fontos leszögezni, hogy a zöldtrágya növények, a nevükkel ellentétben többnyire nem pótolnak vissza semmilyen tápanyagot a talajba, mert ugyanazt a tápanyag mennyiséget juttatják vissza, amit egyébként is felvettek a talajból. Mégis, azonban a légkörből megkötött szenet és – pillangósvirágúak esetén – nitrogént lehet ily módon visszajuttatni a talajba, ezáltal növelve a talaj tápanyagtartalmát. Ezen túlmenően azonban van még egy pozitív hatása a zöldtrágya növényeknek a talaj tápanyag gazdálkodására, ugyanis a talaj mélyebb rétegeiből az aktív zónába szállítják a tápanyagokat.

Mi akkor a zöldtrágya növények hasznossága?

A különböző fajok (fehérmustár, olajretek, facélia, pohánka, takarmányrepce, csillagfürt, bíborhere) jellemzően a gyökereik talajszerkezet alakításával, a talaj lazításával, a tápanyagok feltárásával javítják a következő növény gyökérképződési feltételeit, fokozzák a talajéletet. Meg kell említenünk a levélzet talajtakaró hatását is, ami védi a napfénytől, a kiszáradástól, a deflációtól és az eróziótól is a talajfelszínt. A zöldtrágya növények mindezeken túl még csökkentik a talajok tápanyag-kimosódását, valamint gyomelnyomó és talajfertőtlenítő hatással is bírnak, különösen a fonálférgek esetén. A zöldtrágyanövények leforgatásával javul a talajok szerkezete és vízgazdálkodása is.

Technológia

A zöldtrágya növények általában nem támasztanak nagy igényeket a magágy és a vetés minőségét illetően, ezért terjedt el a szórt vetéses technológia. Költség szempontból az a legkedvezőbb, ha valamelyik művelethez (pl. tarlóhántás) kapcsoljuk a vetést egy egyszerű, a legtöbb munkagépre felszerelhető szórva-vetőgép formájában, így nem kell külön műveletet (a vele járó üzemanyag költséggel, plusz munkaidővel és talajtaposással együtt) beilleszteni a technológiába. A Güttler kínálatában is szerepel ilyen vetőgép 190, 410 és 660 literes magtartállyal.

A maximalistáknak ajánljuk a Güttler GreenMaster kombinációt, amellyel a zöldtrágya növények vetése professzionálisan megoldható, viszont ez a gépkombináció nem csak erre alkalmas. Így a Güttler GreenMaster egy olyan sokoldalú munkagép, amelyet egész évben, több növénykultúrában is használhat a magágykészítéstől kezdve a vetésen át a növényápolásig, sőt még gyepek gondozására is.

Tudjon meg többet a Güttler GreenMasterről, fedezze fel, hogy a zöldtrágya növények professzionális vetésén túl még milyen egyéb műveletekre alkalmas ez a gép!

Hívja kollégánkat egy személyre szabott szakmai tanácsadásért!

Vörös Endre +36 (30) 236 9503

Szögi Gyula +36 (30) 555 4948

www.guttler.hu

Páska Norbert – Agrármérnök-tanár