fbpx

Együttműködve jobb eredmények érhetők el a mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 16.

Az adminisztratív és az adózási szabályok egyszerűsítése mellett, a gépesítést, az ültetvénykorszerűsítést támogató pályázatok segítik a szőlőtermesztők munkáját. A jobb eredmények elérésének lehetőségét termelői együttműködések létrehozásában látja Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 

Szőlő
A magyarországi szőlőültetvények közel harmada a Kunsági Borvidéken van (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A szőlő- és bortermelők értékesítési nehézségei

Soltvadkerten, a XII. Márton-napi újbor ünnepén hívta fel a politikus a figyelmet, hogy tovább kell lépni: a koronavírus-járvány okozta gondokat a hazai, történelmi örökségként itt maradt helyzet is tetézi; egyes termelők külön-külön próbálják meg értékesíteni termékeiket. A hagyományos európai bortermelő országokban a kisebb szőlőtermelők nem önállóan, hanem szövetkezetek, együttműködések keretében értékesítik szőlőjüket, így nagyobb eredménnyel tudják érvényesíteni tagjaik érdekeit a felvásárlókkal szemben. Ennek hazai meghonosításához a magyar termelőknek az Agrárminisztérium minden segítséget megad. Jelenleg mindössze 7-8 együttműködői csoport működik, ez nincs összhangban a termelők számával, nem elegendő.

Az eladási lehetőségek erősítésének új eszközeként a termelők létrehozhatnak államilag elismert termelői integrációs szervezeteket. Tagjaik által, az intézményen keresztül értékesítésre szánt, de termelői tulajdonban maradó szőlő tekintetében olyan értékesítési volumenekről is piaci ártárgyalásokat folytathatnak le úgy a felvásárlókkal, hogy sokkal kedvezőbb feltételeket tárgyalhatnak ki az ár és más feltételek tekintetében. Egy legalább 1000 hektáron gazdálkodó termelői közösség már akkora termelési volumennel rendelkezik, amely sikerrel tudna együtt dolgozni.

 

KAP is támogatja a kereskedelmi kapcsolatokat

2023-tól a Közös Agrárpolitika következő ciklusában a feldolgozói fejlesztési támogatásokra benyújtott pályázatok értékelési szempontjai között rendkívül erős lesz a kiszámítható, alapanyag-termelőket megbecsülő kereskedelmi kapcsolat felmutatása.

Magyarországon 62 ezer hektáron termelnek szőlőt, ennek majd egyharmadát a Kunsági Borvidéken. A tavalyi, 3 millió hektoliter bortermés felét, mintegy 1,5 millió hektolitert állították elő itt, ahol az elmúlt években lezajlott a szőlőültetvények szerkezetátalakítása, az ültetvények modernizációja, és ez a terméseredményekben, a hozamok növekedésében is megmutatkozik.

 

Csonkázó
A szőlőtermesztés nagyfokú gépesítésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Értékesítési problémák, van megoldás

Az európai bortúltermelés és a COVID 19 járvány okozta értékesítési zavarok az elmúlt években komoly gondot okoztak a szőlő-bor ágazatban, amelyen a kormányzat krízislepárlással és zöldszürettel enyhített.

Az elmúlt évtizedben csökkent a borimport (kevesebb, mint tizedére), ugyanakkor a magyar bor exportára jelentősen alulmarad más országokénál. Ezen szükséges változtatni, ezért kampányokkal, pályázatokkal támogatott a magyar bor értéknövelése a külföldi és a hazai piacokon.

 

Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében

Idén 1100 milliárd forint értékben írtak ki pályázatokat a mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás területén. Ezen belül 2600 kertészeti üzem mintegy 31 milliárd forint gépesítésre fordítható pályázati pénzt igényelt.

A szőlőtermelők is élhettek a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása felhívással, amelyre eddig 2542 pályázat érkezett, összesen 191 milliárd forint igénnyel. Kisebb léptékű borászati beruházási támogatásra 2021-ben 173 borász több mint 3 milliárd forint értékben jelentkezett, de a nagyobb borászati fejlesztési projektekre is már 30 milliárd forintot meghaladó igény érkezett be az elmúlt időszakban. A támogatói döntések november második felétől-decembertől ezeknél a támogatásoknál is folyamatosan meg fognak születni.

 

Pályázatok is támogatják a szőlőtermelők gépesítését (Videó: Horizont Média)

 

Vonatkozó fontos jogszabályi változások:

  • A mezőgazdasági őstermelőket és családi gazdálkodókat érintő új adójogszabályok, amely alapján 410 ezer őstermelő személyi jövedelemadója csökkenhet, és válik az adózása egyszerűbbé.
  • Az új borjogi szabályozás pedig többek között egyszerűsíti a papírmunkát, megteremti az egyablakos, elektronikus ügyintézés feltételeit az ágazatban.

 

Forrás: AM Sajtóközlemény