fbpx

A piacot is befolyásolhatja a tervezett óriás tojófarm

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 25.

Alaposan felforgathatja a tojáságazatot, ha a Vas megyei Mikosszéplak határában megépül a 900 ezer férőhelyesre tervezett tojófarm.

A beruházás több szempontból is problémás lehet, ugyanis a környező településeken élők sem örülnek a tojófarmnak, hosszúperesztegi lakosok például aláírásgyűjtésbe kezdtek az üzem ellen. A beruházást a Duna Tojás Kft. hajtja végre. A Vas Megyei Kormányhivatal a napokban kiadta a környezetvédelmi és az egységes környezethasználati engedélyt is, ugyanakkor jelezték, hogy az eljárás még nem zárult le; a határozat nem jogerős, fellebbezésre van lehetőség.

A beruházással kapcsolatban a tojástermelőket összefogó Baromfi Termék Tanács (BTT) közölte, hogy abban szinte minden ágazati szakértő egyetért, hogy egy ilyen hirtelen kialakított, nagy létszámú telep a magyar tulajdonú gazdaságok számára hátrányosan rendezné át az ágazati struktúrát. Emellett a létrejövő gazdaság termelési kapacitása versenypiaci kérdéseket is felvet a szakemberek szerint, hiszen komoly piacbefolyásoló erejű vállalat jöhet létre. Az engedélyek szerint 122,5 millió darab tojás kerül majd ki az üzemből, ami a második ütemben már évi 245 millió darabra emelkedhet. A BTT szerint egy ekkora telep takarmányigénye naponta 100-105 tonna, ami a hazai telepek kapacitását igencsak leterhelné. A piaci tojáshiány nem indokol ekkora léptékű beruházást.

Összeállította: Csomor Zsolt