fbpx

Az őszi búza 90 százalékát learatták Vas megyében

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 30.

Szombathely, 2013. július 29., hétfő (MTI) – Az őszi búza több mint 90 százalékát learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlaghozam meghaladta a 4,6 tonnát, szemben a tavalyi 4 tonnával – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-vel.

Lukács Zoltán elmondta: a közel 38 ezer hektárnyi termőterületből mintegy 34 ezer hektáron aratták le az őszi búzát.

A 19 800 hektáron termelt repce is jó eredményt produkált, a termésátlag elérte a hektáronkénti 2,83 tonnát.

A tavaszi vetésű gabonák terméshozama viszont a vártnál alacsonyabb volt, tavaszi búzából és árpából is lényegesen kevesebb termett, mint amire számítottak.

Tavaszi búzából a 961 hektárból 760 hektáron takarították be a termést, az átlaghozam hektáronként 3,95 tonna volt.

Tavaszi árpából a 6300 hektáros területből 3,6 tonnás hektáronkénti átlaghozammal 4400 hektáron takarították be a termést.

 

Az őszi búza 90 százalékát learatták Vas megyében

 

Az időjárás viszontagságai miatt idén későn vetették el a tavaszi növényeket, ez alól kivétel a tavaszi árpa, amely ugyan normál időben került a földbe, a vetés utáni időszakban a fagy nem tett jót a növénynek – magyarázta a terméseredményeket Lukács Zoltán.

Hozzáfűzte, a mostani száraz, meleg, napsütéses idő kedvez az aratásnak, a gabona megfelelő mértékben kiszáradva kerül a kombájnokba.

Ugyanakkor a megyében közel egy hónapja nem esett csapadék, ezért a napraforgó, a kukorica és a szója olyan mértékben kezd károsodni, amely már jelentős terméskiesést okozhat.

 

Nem kedvez a hőség a tarlóhántásnak sem, eddig 29 ezer hektáron végeztek a munkákkal, a szalmát viszont 35 ezer hektárról már betakarították.

Vas megyében a szalma nagy részét egy osztrák cég vásárolja fel, saját bálázójával, fuvareszközével letakarítja a tarlót és bálánként 6-7 eurót fizet a gazdáknak – ismertette a mezőgazdasági főfelügyelő, aki felhívta a figyelmet a csökkenő gabonaárakra is.

A jó minőségű étkezési búzára 45 ezer forint alatt kötnek üzleteket.

A takarmánybúza tonnánkénti ára 40 ezer forint alá csökkent, és ugyancsak tonnánként 40 ezer forint alatti áron kötöttek szerződést a várható kukoricatermésre – mondta a szakember.

Beszélt arról is, hogy a termés minőségéről megoszlik a vélemény; a gazdák szerint idén jó minőségű búza termett, a termés 30-35 százaléka takarmány-, a többi pedig javító, illetve malmi minőségű.

A felvásárlók viszont mindezt másként gondolják, például azért nem fogadták el jó minőségűnek a búzát, mert szerintük kellemetlen szaga van a „napon érett búzának” – mondta Lukács Zoltán.

 

MTI 2013. július 29.