fbpx

A Syngenta megújult őszibúza-palettája

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben és magas termésszinten egyaránt stabil fajták létjogosultsága.

A Syngenta, mint világelső a kalászos vetőmagpiacon, hazánkban azt a célt tűzte ki, hogy a termelési igényeknek és nem utolsósorban a termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat biztosít a hazai termelőknek. A magyarországi szortiment kialakításánál fontos szempont volt a korai és maximum középkorai érésidő, ugyanis az elmúlt évek, évtizedek időjárási jellemzői nem kedveznek az ennél későbbi érésű búzáknak. A nemesítésnél az intenzív fejlődésű és gyors regenerációval rendelkező modern fajtákkal szemben alapvető elvárás a markáns levél- és kalászbetegségekkel szembeni ellenálló-képesség, valamint a minél jobb tápanyagreakció.

A piaci és malomipari elvárások változásai határozottan érintik a hazánkban termesztett fajták összetételét. A felvásároló piaci igény egyre kevésbé honorálja az extra beltartalmi mutatókat. Ez az oka a közepes malmi paramétereket stabilan, de nagy termőképességgel párosító búzák termőterületei meredek emelkedésének. A magyar piacon is hasonló a háttere, mint Európában: ha az értékesítési ár kevésbé magas, akkor hektáronkénti hozamszorzóval tudunk nagyobb jövedelmet realizálni adott területről. Ennek megfelelő alapot biztosít a termesztéstechnológia intezív irányba történő elmozdulása.

Ezt a trendet figyelembe véve kialakított Syngenta őszibúza-fajtaválaszték a piaci keresletnek megfelelő választ ad.

A rekordtermő búzák mellett a kínálatban egyaránt megtalálható a prémium, javító minőségű ugyanúgy, mint az extenzívebb körülmények közé ajánlott, melynek beltartami paraméterei kiemelkednek a versenytársak közül. Folyamatosan frissülő búzapalettánkból az alábbi fajták érhetőek el:

A magyarországi Syngentás búzák egyik bástyája a hibridek kihivójaként ismert SY Moisson, mely sűrű kalászaival és 10 t feletti hektáronkéni terméspotenciáljával az intenzívbúza-termesztők keresett fajtájává lépett elő. A Bologna búzánk kiváló, javító minősége nagy terméshozammal párosul, amely eddig ismeretlen volt Magyarországon. Egyedüli tarkalászú búzafajta az Illico, amely az idei évben is bizonyította, hogy stressztűrése mellett a kalászfuzárium sem jelent kihívást. Igazi rekorder a Falado. A fajtasorokban, teljesítményvizsgálatokban is rendre az elsők között végez, emellett szaporító- és termőterülete is ugrásszerűen növekszik, nem véletlenül. A kiemelkedő termésszint mellett is stabil malmi paramétereket produkál az ország különböző termőtájain a termelők nagy megelégedésére.

Pibrac névre keresztelték a Faladóhoz hasonló potenciállal rendelkező új intenzív malmi búzánkat, melyet kizárólagosan az IKR Agrár Kft. hálózatában vásárolhatnak az intenzív kenyérbúza termelők.

Gabrio a másik vadonatúj, hatalmas terméspotenciállal rendelkező búzafajta a megújult szortimentből, mely szintén kiemelkedő termést produkál stabil, malmi beltartalom mellett. Csak a KITE zRt-nél vásárolhatják meg ezt a fajtát.

Arany középutat jelent a búzatermelők körében a Dallara nevű új búza, mely nemcsak intenzív, hanem kevésbé optimális körülmények közt is átlag feletti paramétereket produkál. Kifejezetten ajánljuk a közepes adottságú termőhelyekre kiváló adaptációs képessége és stressztoleranciája miatt.

www.syngenta.hu