fbpx

Így dönti ágynak a traktorpiacot a járvány és a tejpiac

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 22.

A németek még relatíve jól bírták: az olaszok és a britek súlyos visszaesést szenvedtek el.

 

Párhuzamos statisztikák

Bár az idei évben a tavalyi lendületes kezdés kilátásaiban bízhattak a gazdák, a kedélyeket hamar lehűtötte a vírusjárvány okozta forgalom-visszaesés. Az Európai Mezőgazdasági Gépek Szövetsége (CEMA) mindezt az új regisztrációk számaiból vonja le. Európában az idei év első hat hónapjában nagyjából 69 ezer új traktort vettek nyilvántartásba. Ez 12 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos adat (szűk 79 ezer). A CEMA adatai tökéletesen tükrözik a járványstatisztikákat a gépforgalmazásban. A visszaesés hónapra bontva: márciusban -7, áprilisban -26%), májusban -23, júniusban -12, százalék a csökkenés.

 

 

Mindenre hatással volt

Egyébként Németországban, az egyik legnagyobb piacon az új traktorok regisztrációja az első félévben alig (csak szűk 3 százalékkal) csökkent. Franciaországban, a második fő EU-piacon már majdnem 20 százalékos a zuhanás, hasonlóan, mint Olaszországban (18), de még ezek a piacok is jobban teljesítettek, mint Angliában és Spanyolországban (25-25 százalék).

A teljesítményalapú összevetésnél elsősorban látszik, hogy minden kategóriában kevesebb volt az új regisztráció – a megoszlás egyébként úgy fest, hogy nagyjából egyharmad az 50 lóerő alatti, és kétharmad az e felettiek részesedése. Ugyancsak érintette a járvány a szántóföldi gépek-felszerelések európai értékesítését is. Konkrét adatok a szerteágazó szegmensről egyelőre nincsenek, de a CEMA úgy tapasztalja: az eladások számottevő csökkenésére mérhető a takarmánykocsik, kaszák, rendkészítők terén.

 

 

Nem csak ború

A szakmai szövetség ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a visszaesés nem kizárólag a Covid-járvány következménye. Az egyes régiók kedvezőtlen időjárási viszonyai, a tejtermékek globális piaca és a folyamatosan a nagyobb gépek irányába mutató trend is szerepet játszik. Tovább árnyalja a képet, hogy a gyártók a piacok stabilizálódását várják a következő évben, és a kilátások már második hónapja pozitívak az üzleti vezetők körében.