fbpx

Veszélyes viharok jönnek, közben újra itt az aszály!

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 20.

Eddig tartott a téli és tavaszi esőzések pozitív hatása: az Alföldön már újra aszályos a helyet. Ami most jön, abban sem lesz sok köszönet: ártó viharok, napégés és UV-sugárzás.

Több helyütt már kritikus a talajszárazság

Nem sok jót ígér az agrometeorológia a gazdáknak: a forróság szerdától kissé enyhül, de egész héten marad a nyári meleg, amit ma (szerdán) és pénteken-szombaton zavarnak majd akár igen heves, károkozó zivatarok. A sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik az elmúlt 30 napot tekintve, míg az elmúlt 90 nap keleten csapadékhiány, északon és nyugaton csapadéktöbblet mutatható ki. A talaj nedvességtartalmában is nagy különbségek vannak. Délnyugaton és északon bőven van víz a talajban, de a Kisalföldön, a főváros térségében és az Alföldön nagy területen a felső fél méteres réteg már kritikusan száraz állapotba került. A nedvességtartalom ott nem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú, köszönhetően a téli félév bő csapadékának. Ezzel együtt főleg az Alföld déli részén már aszály van.

100 mm eső kéne, de sürgősen!

Hiába állunk jobban, mint tavaly, idén is be kell látni, hogy öntözés nélkül lassan nem megyünk sokra… A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett, most még a mélyebb talajrétegekben találnak vizet, de főleg az Alföldön már egyre jobban hiányzik számukra a nedvesség. Optimális további fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges, 100 mm körüli csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez. A kukoricának az is gond, hogy a hőmérséklet áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól.

Zivatar, UV, napégés

A hét második felében tehát hidegfrontok súrolják majd térségünket, amik okozhatnak záporokat, zivatarokat. Igen heves, károkozó viharok kialakulására is számítani kell. A héten összesen többfelé hullhat 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, de továbbra is jellemző lesz az egyenetlen eloszlás: felhőszakadás és esőmentesség. Tartós levélnedvesség és magas páratartalom nem valószínű. A napos idő lesz a jellemző, igen erős UV sugárzással, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti.