fbpx
348422

Érthetetlen és elolthatatlan tüzek a mezőgazdaságban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 20.

Leégett egy vadonatúj traktor – a rendőrség is nyomoz, hogyan történhetett. A bolygó egész északi féltekéjén hír a mezőgazdasági tüzek: 10 millió hektár (!) erdő, több száz ezer haszonnövény, bálák, gazdaságok égnek le a forróságban.

Kultivátorokkal segítettek a tűzoltóknak

Súlyos tüzek dúltak például a hétvégén Szászországban, ahol több száz hektár repce és kalászos esett a lángok áldozatául. Az elmúlt napok egyik legnagyobb tüze szombaton gyulladt ki Müchel közelében: bő 220 hektáron égett repce és gabona. A helyi mezőgazdasági cég víztartályokkal és kultivátorokkal is segítséget nyújtott a tűz terjedésének megfékezéséhez. Mindeközben legalább 80-120 hektár erdő és mező égett le Möckern közelében. Kigyulladt egy búzatábla szombaton Rödgen és Zörbig között 150-200 hektáron.

Itthon már vagy két hete érvényben van a tűzgyújtási korlátozás, a BM fokozott éberségre szólított fel, de így július elejére azt mutatta statisztika, hogy 112 mezőgazdasági tűzből 80 esetben bálák, 26 helyen munkagépek, 6 alkalommal pedig gabonatáblák kaptak lángra. Ezekben a tüzekben 2900 bála, 16 traktor, 5 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett – adta tovább a katasztrófavédelem jelentését az index.hu

Új traktor is…?!

Különös géptüzek is borzolják a kedélyeket. A németországi Wittorf és Lüdingen között egy traktor teljesen kiégett. A baleset érdekessége, hogy a szerencsére sértetlen sofőr, tulajdonos szerint érthetetlen, hogyan gyulladt ki a szinte vadonatúj traktor. Ezt most külön vizsgálja a rendőrség is.

Sokmillió hektárnyi erdő égett le

A hét szomorú szenzációja, hogy Kanadában hetek óta égnek az erdők. Ez önmagában nem ritka az északi országban, de idén minden eddiginél nagyobb a tüzek kiterjedése. A július 12-i hivatalos adatok szerint a 300 megfékezhetővel ellentétben 231 tüzet nem sikerül eloltani. Eddig mintegy 10 millió hektár erdő égett le . Ez nagyobb terület, mint az Ausztrál kontinensé (7,6 m ha) – írja az agrarheute.com.. Ráadásul a tüzeknek nincs vége; az észak-amerikai országban az erdőtüzek szezonja még legalább három hónapig tart.