fbpx

Lassulhat a termőföld drágulása: most szavaznak a törvényről

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 06.

Még az idén elfogadhatja az Országgyűlés a földtörvénnyel kapcsolatos módosításokat, a most tárgyalt csomag zárószavazása a jövő héten lesz – mondta  Andréka Tamás, az Agrárminisztérium államtitkára a múlt heti Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A módosításcsomag négy nagyobb területet fog érinteni: földvédelem, állami földekre vonatkozó rendelkezések, földforgalmi változások és az osztatlan közös tulajdon megosztását érintő módosítások. Sokan arra számítanak, lassulni fog a termőföldárak gyors emelkedése.

termőföld

Vízgazdálkodás

Idén szemléletváltás volt a földvédelem oldaláról: felértékelődött a vízmegtartás. Az új szabályozás megkülönbözteti majd az időszakos, éven belüli és éven túli vizeket, és különböző jogkövetkezményeket fog hozzájuk társítani. Folytatódni fog a Földet a gazdának! Program, amelynek során a 10 hektár alatti területek pályázatos formában, a 10 hektár feletti területek pedig árverés útján kerülnek majd értékesítésre. Elindul a nem védett erdőterületek, az egyéb művelési ágú területek és a volt honvédelmi területek értékesítése is. A földárveréseknél a jövőben nem függesztik majd ki a szerződéseket: az elővásárlásra jogosult helyben élhet ezzel a jogával a legmagasabb vételi ajánlattal megegyező összeg ellenében. Andréka Tamás szerint a változások a spekuláció elleni intézkedéseket és az öröklést illető rendelkezéseket is tartalmazni fognak, ez utóbbinál a cél az újabb osztatlan közös tulajdon elkerülése.

Fékeződhet a spekuláció, a drágulás

A földtörvényt érintő módosításcsomag kapcsán Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára értékelte, hogy a jövőben a településeken az elmúlt egy év vonatkozó adásvételi szerződéseit kell megvizsgálni, és ebből kell egy átlagot vonni, így minden településnél megállapítható lesz egy átlagos ingatlanár. Az állami földek értékesítése azonban nem fog beleszámítani ebbe az átlagba. A szakember szerint ez az intézkedés sokat segíthet a spekuláció és az irreálisan magas vételi árak visszaszorításában. Az elővásárlás szabályainak megváltozása révén az állattartók a jövőben meg fogják előzni a helyben lakó szomszédot is, hátrányosan érintheti a növénytermesztőket. Rozsi József, az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója szerint életszerűek a változások, segíteni fogják az adásvételeket, és kifejezetten jónak értékelte, hogy lerövidül az adásvételi szerződéseknél a kifüggesztési idő. Osztotta ezt a nézetet Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke is, aki szerint jó lesz, ha megszűnnek az irreálisan magas árak. A szakember beszélt arról is, hogy ez kiválthatja az igazságügyi szakértői véleményeket, amelyek amúgy túlságosan szubjektívek. A szakemberek abban is egyetértettek, hogy az új intézkedések segíthetnek az irreálisan magas haszonbérleti díjak elleni fellépésben is.

termőföld

Megtörhet az eddigi ütem

Sövényházi Balázs azért is jónak ítélte a tavalyi módosítást – a szerződés kifüggesztés előtti ellenőrzését –, mert olyan időszak előtt állunk, amikor a gyanús földhaszonbérleti szerződések gyakoribbak. Andréka Tamás szerint az 1990-es évek nagy hibája volt a földtulajdon és a földhasználat szétválasztása. Cseh Tibor András ennek kapcsán kijelentette, a termőföldárakat elsősorban a támogatások fűtik: ha nem lennének támogatások, nem lenne ekkora kereslet sem. Úgy véli, a jövőben a földnek a jövedelemtermelő képessége fogja meghatározni, hogy mennyit ér.

Arra a kérdésre, hogy mi várható jövőre a termőföldek forgalma terén, Cseh Tibor András kifejtette, idén jóval kevesebb terület cserélt gazdát, mint egy éve, megnőtt az osztatlan közös tulajdonokban a részek adásvétele. Jövőre vélhetően tovább fog csökkenni a területek mennyisége. Azt várja, hogy nem fog megállni a termőföldek bérlése: ahol volt csapadék, volt termés, ott meglódulhatnak a földárak. Andréka Tamás szerint inkább növekedni fog az értékesített termőföldek mennyisége, és áremelkedés is lesz, de meg fog törni az üteme. Rozsi József szerint se várható földárcsökkenés, inkább lassú emelkedésre számíthatunk. Sövényházi Balázs is úgy vélte, hogy az értékesített földek mennyiségében csökkenés lesz megfigyelhető, de az árak nőni fognak.

(forrás: Agrárszektor)