fbpx

Rossz hír a gazdáknak: tovább száradnak a talajok

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 26.

Bár tavasziasra fordul az időjárás, számottevő csapadékra eztán sem lehet számítani, ami most rossz hír a gazdaságoknak: fokozódik a vízhiány a talajokban.

vízhiány

Meleg jön, de víz nem

Az agrometeorológiai jelentések szerint bár a héten ismét tavasziasra fordul az időjárás – akár 15-20 fokos melegek is elképzelhetőek – számottevő csapadékot nem hoz a hőmérséklet-emelkedés. Talán a Dunántúlon és a déli országrészben fordulhatnak elő péntektől kisebb esők, záporok, de összességében a talajok felső rétegének további száradására lehet számítani. Ezt a hatást erősítik a sokfelé megélénkülő szelek.

vízhiány

Fél évvel korábban…

Nem véletlenül emlegetik most sokan a tavaly őszi, történelmi méretű szárazságot, amikor az augusztusi forróság után némi szeptemberi esőn kívül novemberig szinte nem érkezett csapadék. A termőföldek az ország nagy részén súlyosan kiszáradtak; volt olyan térség, ahol a kritikus a nedvességhiány miatt 150 mm körüli csapadékmennyiség hiányzott a talaj felső 1 m-es rétegében. A legrosszabb a helyzet az ország déli-délkeleti részein volt, ahol még az ősszel szokásos reggeli ködfoltok sem jelentkeztek…

Innen előre látni

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni – igyekszik a gazdák segítségére az Országos Meteorológiai Szolgálat. amely telefonos információs szolgáltatással (06 90 603421) és Meteora mobilalkalmazással is rendelkezésre áll.