fbpx

Élő alga – élő talaj – élő növény

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 26.

Új eszközt kaphatnak a kezükbe a gazdák, amellyel természetes módon növelhetik a terméseredményeiket. Több éves kutatómunka eredményeként sikerült létrehozni egy olyan természetes növénytápláló koncentrátumot, amellyel – a fenntartható gazdálkodás követelményeinek is megfelelve – jelentősen növelhető a szántóföldi növények hozama. Az Organic Green Gold (OGG) nevű természetes oldat a növénytáplálások kívül gazdagítja a talajt, a környezetet. Magyar fejlesztésű termék ígéretes karrier előtt áll, amit jelez az is, hogy Magyar Termék Nagydíjjal és OMÉK díjjal is elismerték a jelentőségét.

A termék egyik kifejlesztője Szerényi Júlia, fiatal vidékfejlesztési agrármérnök maga is gazdálkodik, a Visontai Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. Így a kutatás eredményét azonnal tapasztalhatja a saját gazdaságában is. A növénytápláló koncentrátumról szólva a következőket mondta.
  • Az Organic Green Gold nevű termékünk egy élő algás tápoldat, amelyet mi már 5 éve használunk kiváló eredménnyel, de mások is, amit bizonyít, hogy egyre több gazda vásárolja, anélkül, hogy komoly összegeket fordítanánk a reklámozására. Egyik gazda látja a másiknál, kipróbálja, s így adják tovább. Ez kétségtelen bizonyítéka az eredményességnek. Egyébként egy 8 éves kutatómunka eredménye az OGG oldat. Többen dolgoztunk a projekten, mire sikerült kitenyésztenünk azt az élő algás tápoldatot, amit azóta is használunk.
Tulajdonképpen mi is ez az élő alga? 
  • Amikor az algáról beszélünk, szoktam mondani a gazdatársaimnak, olyan, mintha úgy általában a háziállatokról beszélnénk, amely fogalomba a kutyától a szarvasmarháig minden beletartozik. Az algának 54 ezer faja van. Ez egy tág gyűjtőfogalom, hiszen az élővizektől, a tengerektől kezdve az állatok itatójáig mindenütt előfordul.
De talán kevesen tudják, hogy a talajban 2-3 ezer algafaj is él, a termelés szempontjából vannak hasznosak és kevésbé hasznosak, vannak, amelyek akár környezetünkben a növényekbe beépülve találhatók, hogy egy egyszerű példát mondjak, például egy salátalevélben, nem gondolja az ember, amikor egy salátalevelet eszik, akkor a növényi sejtekben élő algákat is fogyaszt.
Hogyan találta ki, hogy az algákat hasznosítsa?
  • Ezt nem én találtam ki. Sokan kutatnak a témában, mi is együtt dolgozunk két egyetemmel és egy főiskolával. Tulajdonképpen az ötlet egy ősrégi módszeren alapul, a tenger mellett élő emberek szerves anyagként használták a hínárokat és a különféle zöld növényi részeket. Az általunk kikísérletezett, illetve használt alga annyiban különbözik, hogy a növényi sejtekkel együtt tud élni, be tud épülni a növényi sejtekbe. Ez a különlegessége. Azért nagyon hasznos, mert nem csak a saját sejtjének az anyagát adja át, amikor a növényi sejtbe beépül, hanem vitaminokat, esszenciális aminosavakat, klorofilt, amelyek az alga sejteknek a tápanyagcsere termékei. Érdekességként említeném meg, hogy 1 cm3 mennyiségű tápoldatban 10 17 számú élő alga található. Külföldiek szokták tőlünk kérdezni, hogy az élővizes oldatot nem lehet-e leszárítani, vagy valamilyen más formában előállítani, hogy könnyebb legyen a szállítása, de nem lehet, mert szükség van a tápvízre is, amiben ez az alga él. Ezen kívül az a különlegessége, hogy olyan polimer kötések vannak, amelyek nagyon gyorsan bomlanak, ezért a növény számára például mikroelem utánpótlásban egy rendkívül gyors beépülési forma. Ez az egyik érdekessége, a másik 2012-ben derült ki, hogy a lehulló alga a talajban szénhidrátot, cukrot biztosít a már ott élő mikroorganizmusok számára, ezért igen kedvező a talajra gyakorolt hatása. Mivel a gombáknak, baktériumoknak energiát szolgáltat, azok szaporodnak a talajban. Egy pozitív mellékhatás.
Hogyan alkalmazzák?  
  • Mi elsősorban lombtrágyaként alkalmazzuk. Nagyon szenvedtünk tavalyelőtt a szárazságtól, azután meg az esőtől. Nem kell mondani mennyire tömörödött volt a talaj, mindezek ellenére mindkét évben igen szép termést takarítottunk be. A műtrágya adagokat 30-40%-kal tudtuk csökkenteni és helyette ezt az élő algás tápoldatot használtuk. Nagy előnye, hogy bármilyen szerrel – akár gyomirtóval is – keverhető, tehát nem jelent külön költséget a kijuttatás. Mi általában gyomirtáskor alkalmazzuk.
Milyen eredményeket érnek el a hasznosításával?
  • Szerencsére sok helyen használják, és egyre többen keresik az Organic Green Gold élő algás tápoldatot, ezt elsősorban annak tudjuk be, hogy alkalmazásával az időjárás szélsőségeit sikerül kivédeni, amit bizonyít, hogy mind az aszályos, mind az esős évben igen jó termésátlagot sikerült elérni. A megyei átlagtermésekhez képest a kezelt területeken 30% volt a terméstöbblet, de ha a saját gazdanaplómban visszanézem, bizony korábban nem voltak ilyen jó átlagok, és a minőség is javult, például az összes őszi búzát malmi minőségben tudtuk eladni, és érdekesség, hogy zabot mi itt helyben a pesti lovasoknak gondoltuk értékesíteni, de az egészet elvitték étkezési zabnak, alig tudtunk valamit megmenteni a lovaknak. Kiemelendő, hogy nem kell védekeznünk fuzárium és egyéb gombás megbetegedések ellen, mert annyira megerősíti a növény ellenálló képességét ez az élő algás tápoldat, hogy nincs szükség gombaölő szerekre. Fontos szempont még, hogy mivel 100%-ban természetes anyagról van szó, a biotermelésben is használható. Közismert, hogy egyik oldalról az iparszerű termeléssel, a vegyszerhasználattal mindenáron növelni akarjuk a termést, azt mondjuk, hogy a növekvő igényeket csak így lehet kielégíteni, a biotermelés nem tud megfelelő mennyiségű terményt előállítani. Mi ezt az ellentmondást oldjuk fel, amikor azt bizonyítjuk, hogy a fenntartható fejlődés körülményei között, természetes anyagok felhasználásával is jelentősen növelhető a növénytermesztés produktuma.
Amennyiben szeretnének még többet hallani az élő algák hatásáról a kultúrnövények fejlődésében, a terméshozamban, a minőségben, és megszerveznek egy 15-20 fős gazdatalálkozót, akkor szívesen tartunk 1 – 1,5 órás színvonalas előadást.
AZ ÖN ORGANC SYSTEMS Csapata
Szívesen fogadjuk a termékkel kapcsolatos kérdéseit az alábbi elérhetőségek bármelyikén!
Tel.: +36 70/429-2990