fbpx

Energia az üvegháznak, fény a növényeknek

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 27.

Ez eddig egy megoldással nem jött össze, ugyanis az üvegházakra telepített napelemek beárnyékolták az objektumot, nem kapott elég fényt a termesztett kultúra. A Kaliforniai Egyetem tudósai most olyan napelemes tetőket készítettek, melyek elegendő természetes fényt engednek át a növényeknek, de egyben napelemként is működnek.

A tudósok kísérleti üvegháza
Üvegház speciális napelemtetővel (fotó: EcoWatch)

Az eddig alkalmazott napelemeknek vannak hátrányai

Kertészetekben, üvegházakban a versenyképesség megtartásában, a nyereséges termelésben sokat segíthetnek a napelemek által megtermelt energiák. A rendszer működéséhez, a hűtő-fűtő technológiához, öntözéshez és a világításhoz biztosíthatják a gazdák ezáltal az erőforrást.

A napelemmezők azonban a termeléstől vonhatnak el területet, az üveg- vagy fóliaházak tetejére szerelt egységek pedig beárnyékolhatják a növényeket. Vagyis a körforgásos agártermelés innovatív megoldásai már napi szinten jelen vannak, csak még néhány területen kell a részleteket kidolgozni, módosítani.

Szerves alapú elemek a megoldás kulcsa

Az UCLA csapata félig átlátszó fotovoltaikus elemeket fejlesztett ki, amelyek alkalmazása esetén az üvegházban lévő növények továbbra is elegendő természetes fényhez jutnak, de közben napelemként is funkcionálnak, vagyis energiát gyűjtenek a rendszer többi elemének ellátásához, működéséhez.

A mostani kutatás eredményeként stabilizált félig átlátszó szerves alapú elemek hosszabb élettartammal és jobb hatásfokkal rendelkeznek, de megmarad fényáteresztő képességük is.

A szerves napelemek általában rövidebb élettartamúak, mivel a napfény hatására oxidálódhatnak. Az egyetem kutatói L-glutation réteg hozzáadásával gátolják az oxidáxiós folyamatot, így növelve az új egységek élettartamát.

Az új technológia a növények élettani folyamataira is pozitívan hatott

A tudósok két üvegházban termesztettek növényeket (babot, brokkolit és búzát) egy új generációs, szerves napelemes tetővel rendelkezőben, és hagyományos elemekkel.

Megállapították, hogy a hozzáadott L-glutation réteg blokkolja az UV- és az infravörös sugarakat, így a szerves fotovoltaikus üvegházban lévő növények jobban növekednek.

Forrás: EcoWatch