fbpx

A fenntartható agráriumhoz a technológiák már megvannak

Írta: Sajtóközlemény - 2023 április 26.

A nyereséget is biztosító, innovatív technológiák már megvannak a fenntartható agráriumhoz, azonban a szakemberképzés az eddigieknél is nagyobb fókuszt igényel. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2015 óta folyamatosan keresi és támogatja azoknak az agrárhallgatóknak a tanulmányát és kutatómunkáját, akik az európai uniós klímacélok, valamint a körforgásos gazdálkodás megvalósulásáért tesznek. A pályázatra idén is 3 kategóriában – PhD, alap- és mesterképzés – lehet jelentkezni.

Nagylétszámú állattartó telep
Baromfitartó telep napelemparkkal (fotó: Horizont Média/Archívum)

A körforgásos gazdálkodás innovatív megoldásai már napi szinten jelen vannak

Miközben a boltok polcain leginkább az árak változását látjuk az élelmiszerek, zöldségek-gyümölcsök vásárlásakor, valójában a háttérben hatalmas forradalom zajlik az agráriumban, a technológiai újdonságok kiaknázásában az egyik vezető ágazat. Az adatalapú precíziós gazdálkodás, a növények és állatok fejlődését napi 24 órában figyelő szenzorok, a dróntechnika, a körforgásos gazdálkodás innovatív megoldásai már napi szinten jelen vannak. Ezt az is jól mutatja, hogy a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán a precíziós, drónirányító és adatelemző képzésen túl várhatón idén már kifejezetten agrárdigitalizációs szakmérnök képzés is indul.

„Ahhoz, hogy a technológiai innovációk nyújtotta lehetőségeket a hazai agrárium ki tudja használni, nemzetközi szinten megőrizze versenyképességét, hatékonyabban és fenntartható módon termeljen, elengedhetetlen a mai kor kihívásainak megfelelő agrárszakemberek képzése, támogatása. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért már 2015 óta támogatja azoknak a fiatal agrárszakembereknek a tanulmányát, akik a fenntartható, körforgásos gazdálkodás innovatív irányvonalait kutatják” – hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője az új, innovatív gondolkodás iránt nyitott szakemberek támogatásának súlyát.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázata

Az elmúlt hét évben több száz hallgató nyújtotta be pályamunkáját az ösztöndíjpályázatra, és eddig 61 fiatal agrárszakember kapott összesen több mint 10 millió forint támogatást tanulmánya, kutatómunkája folytatásához. Idén is három kategóriában – PhD, alap- és mesterképzés – lehet jelentkezni 2023. szeptember 29-ig a K&H tematikus oldalán, a téma pedig a fenntartható agrárium.

„A rendkívül ambiciózus európai uniós klímacélok eléréséhez az agráriumnak is komoly lépéseket kell tennie többek között a fenntartható növényvédőszer-használat, a zöldítés, a terménydiverzifikáció, a vizes élőhelyek és a talaj termőképességének megőrzése terén. Ehhez már most szükség van az innovatív technológiákat értő és alkalmazó szakemberekre” – vallja az agárszakértő. Az elmúlt évben olyan kutatások kerültek ki nyertesen, mint például az élelmiszerellátásban meghatározó broilercsirke-tartás körforgásos megvalósítása, a klímaváltozás hatásainak vizsgálata a szőlőmetszésre vagy a napelemek és az almaültetvények kombinálásának lehetőségei.