fbpx

Szendvicspanel vagy trapézlemez jobb tetőfedésre?

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 26.

A trapézlemez a horganyzott acél és az időjárásálló poliészter szín bevonat előnyeit ötvözi. Kialakítását úgy tervezték, hogy a hosszirányú bordák ellenállóak legyenek a keresztirányú terhelésnek, hatékonyan vezesse le a tetőről a csapadékot, könnyű legyen vele a kivitelezés és könnyű tetőszerkezetet igényeljen.

A szendvicspanel a horganyzott és poliészter bevonatos acél tartósságát és a szigetelő képességet ötvözi egy termékben. A külső és belső felülete időjárás álló színes acéllemez, ami körbezárja a szigetelő magot, ami lehet ásványgyapot, poliészter, PUR vagy PIR hab.
A trapézlemez előnye, hogy nem igényel bonyolult építési megoldásokat, a kivitelezés során csak a vízzárást kell megoldani. Alátámasztási igénye kisebb, mint a cserépnek vagy síkpalának. Típustól függően az alátámasztási köz 700-1500mm.
Hátránya, hogy nem szigetel sem a hőtől, sem a zajtól. Jellemzően párásodásra hajlamos, így a lemez belső felülete megcseppenhet, ami ellen vagy antikondenzációs filc bevonattal, vagy párazáró fóliával védekezni kell.
A szendvicspanel előnye, hogy szigetelt építőelem, így nem kel utólagosan szigetelni, ezzel jelentős kivitelezési költségek kerülhetők el. A panel egy erős, ugyanakkor könnyű tetőfedő anyag, ami csekély alátámasztást igényel, típustól függően akár 2,5m alátámasztási köz is elegendő.
Hátránya, hogy nehezebb a szállítása, mozgatása, ami költségtöbbletet jelent a trapézlemezhez képest.