fbpx

AMR és hasmenés megelőzésére!

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 16. -Hirdetés

AlphaWeaner Plus pulvis®
Mikroelem előkeverék. Malacok választás körüli takarmányváltásának segítésére.

A szopós és a választott malacok hasmenéses megbetegedéseinek prevenciójára a sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalatok szinte mindegyike dolgozott ki menedzsment, technológia, állategészségügyi és takarmányozási stratégiákat.

A Vitapol AlphaWeaner fejlesztésünk célja ismert antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkező huminsavak és ismert hatékonyságú mikroelemek megfelelő kombinációban, illetve megfelelő alkalmazási dózisban történő rögzítése volt.

Az így nyert termékkel polifaktoriális kóroktanú illetve környezeti eredetű malac-hasmenések prevencióját kívántuk elérni.

Megállapítottuk, hogy az utónevelő fázisban elért malac-teljesítményt és az állategészségügyi állapotot tekintve a Vitapol AlphaWeaner termék a cink-oxidos kezelés alternatívája lehet.

A választás utáni malac-hasmenések előfordulási gyakorisága az átlagos nagyüzeminek tekinthető körülmények között nem különbözött szignifikánsan a cink-oxid és az AlphaWeaner hatására.

7,0 kg/tonna malactáp dózisban alkalmazva is a cink-oxidhoz hasonló prevenciós és annál kedvezőbb hozamfokozó hatást érünk el, szerény technológiai adottságú, állategészségügyi szempontból terheltnek tekinthető telepen is.

10–60. életnapok között a termék a cink-oxidos medikációval megegyező klinikai hatékonyságot és termelési mutatókat eredményez.

7,0 kg/tonna malactáp dózisban alkalmazva a 10–60. életnapok között a termék a cink-oxidos medikációval azonos klinikai hatékonyságot eredményez, nagyobb hozamfokozó hatékonysággal, ami nagyobb hízóba állítási súlyt eredményez!

A választási hasmenés kivédésére az antimikrobiális anyagok mellett a hazai és az európai sertéstelepeken technológiaszerűen cink-oxidos takarmánymedikációt alkalmaznak. Az ismert és tapasztalt preventív hatások mellett a cink-oxidos medikáció alkalmazása jelentős aggályokat vet fel mind környezetvédelmi, mind élettani szempontból.

A sertéstrágyából a talajba jutó cink talajbeli akkumulációja már a 70-es években is aggasztó probléma volt, ugyanakkor a 2000–3000 ppm arányú cink-oxidos medikáció a 90-es évektől technológiává vált a választott malacok esetében.

Garantált beltartalom: nedvesség: max. 20,00%; nyers hamu: min. 33,00%; humin- és fulvosavak: min. 40,00%; cink (Zn): 13 000 mg/kg; réz (Cu): 15 000 mg/kg.

Felhasználási javaslat: szopós- és elválasztott malacok takarmányába keverve legfeljebb az elválasztás utáni 4. hétig. Maximális bekeverési arány a teljes értékű tápra vonatkoztatva (12% nedvességtartalom mellett): 0,7%.

Adagolás: 7 kg/takarmány tonna, a választás előtti héttől 2–4 héten át takarmányba keverve. Gazdaságosan alkalmazható, ROI: 5:1

ÉEVI: 0 nap

*Az antibiotikum felhasználást a kiadott rendeletek erősen korlátozzák és szigorított adminisztrációs kötelezettséget írnak elő: 2019/4 EU rendelet a gyógyszeres takarmányok előállításáról és felhasználásáról és a 2019/6 EU rendelet az állatgyógyászati készítményekről. Alkalmazás: 2022. január 28-tól kötelező.

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.
Tel.: +36-22-534-500
Rendelésfelvétel: hétfőtől péntekig 08-17 óráig
Tel.: +36-22/534-500
e-mail: [email protected]
www.alphafeed.hu
www.alpha-vet.hu
www.alphaportal.hu