fbpx

Fogasboronák a Metalwolf kínálatában

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 07. -Hirdetés

Vannak gépek, amik sohasem mennek ki a divatból… ilyen a fogasborona is!

Ezt az eszközt szívesen használják a gazdák; ezek kerülnek elő leghamarabb szezon kezdetén. Szeretnénk bemutatni, hogy mi hányféle változatban készítjük őket.

A fogasborona a talaj felső rétegének porhanyítására, a vetőmag és műtrágya takarására és kisebb gyomok irtására használható. Sokféle fogas található a portfóliónkban. Nagyon sokszor egyedi igény szerint is készülnek, hiszen a METALWOLF-nál erre is van lehetőség. Például készült már fogas rugóskapás művelőelemekre átszerelhető vázkivitelben is.

Művelési szélességet tekintve 2,2 méterestől egészen 9,2 méterig gyártjuk őket. Többféle fogtípus választható. A leggyakrabban alkalmazott 25 × 25/210 mm-es egyenes fog mellett kérhető 20 × 20/170 egyenes vagy kanalas fogakkal. A fogastáblák alapanyaga 50 × 10-es laposacél. Mérete/tömege 25 × 25, egyenes foggal (20 × 20 foggal): 1,1 m/71 kg (65 kg), 1,4 m/88 kg (80 kg), 1,6 m/107 kg (98 kg).

Az alapváltozatok lezáróelemek nélkül készülnek, viszont a talajlezárásról ebben az esetben egy újabb műveletben gondoskodni kell. A talajlezárás a legtöbb gazdánál prioritás, hiszen így csökkenthető a talajnedvesség vesztesége, illetve egyenletesebb talajfelszín hozható létre. Erre az igényre tekintettel a fogasok kérhetőek többféle lezáróelemmel: simítólappal vagy kétféle rögtörő hengerrel. Így egy menetben elérhető a kívánt eredmény.

Fogasainkhoz kétféle rugóztatott hátsó simítólap választható. Ennek fontos előnye a merev kivitelű simítólappal szemben, hogy szabályozni lehet a mozgatott talaj mennyiségét és a simítóelem kitérőerejét is. Egyszerű támasztórugóval szerelt, 100 × 50 × 6-os L-acél simítóval vagy nagyobb földtömeg mozgatására alkalmas, állítható nyomórugóval szerelt 130 × 65 × 10, esetleg 200 × 100 × 12 mm-es L-acél simítóval kérhető.

A függesztett fogasboronáink kiegészíthetőek a rugós kombinátorainknál használt, két sor, soronként rugóztatott csipkés rögtörő hengerrel.

Vontatott kivitelben már a nehezebb, ékgyűrűs lezáró hengerrel is készülhet a fogas. Az ékgyűrű jó visszatömörítést biztosít, a hátrahagyott bordás talajfelszín pedig segíti a csapadék egyenletesebb felszívódását is. Ékhengerünket 480 mm átmérőjű gyűrűkkel szereljük, 100 mm-es gyűrűtávolsággal, a gyűrűk között laposvas sárkaparókkal.

Ha szeretné a tavaszt egy új fogasboronával kezdeni, keressen minket bizalommal! Talajművelőgép-gyárunk már több mint három évtizede áll a magyar gazdák szolgálatában minőségi és tartós eszközökkel.

A Metalwolf Önnek is partner a talajművelésben!