fbpx

Iránymutatást ad a gyártóknak, tájékoztatást a lakosságnak

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 20.

A Magyar Élelmiszerkönyv egy jogszabálygyűjtemény, amely iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak – az Agrárminisztérium (AM) bemutatta az új honlapot, mely segítséget nyújt a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek és élelmiszer-összetevők megismeréséhez és eligazít a különféle termékjelölések között.

Feldolgozott mezőgazdasági termények
Feldolgozott agrártermékek gyorsfagyasztott és konzerv formában (fotó: Magyar Élelmiszerkönyv)

Információkra van szükség

A Magyar Élelmiszerkönyv egy jogszabálygyűjtemény, amely iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetevőinek jellemzőiről, a tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről.

A gyűjteményhez kapcsolódó honlap pedig elsősorban a fogyasztóknak szól, információkat nyújt a könyvről, a hozzá kapcsolódó szervezetekről, tudományos bizottságokról, továbbá híreket, érdekességeket tartalmaz – mondta Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A honlap létrejöttét megelőzte a magyar lakosság körében több mint 500 ember megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás (életkorra, nemre és lakóhelyre bontva), amelyben a válaszadók 13 százaléka tudta, hogy mi az élelmiszerkönyv, egyharmaduk hallott már róla, de nem tudta mi ez, 50 százalékuk pedig nem is hallott róla.

Mit eszünk?

A „Mit eszünk” menüben a fogyasztók termékcsoportokra bontva kaphatnak olyan hasznos információkat az élelmiszerekről, amelyek nagy segítséget jelenthetnek egy bevásárlás során a termékek közötti válogatásban. Választ kaphatnak olyan gyakori kérdésekre, mint például, hogy mi a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között, mit nevezünk gyümölcsszörpnek, vagy mit jelent az UHT tej megnevezés.

Az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása és a fogyasztók teljes körű, tisztességes tájékoztatása mellett fontos cél a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, valamint a gyenge, rossz minőségű élelmiszerek piacának visszaszorítása.

Forrás: AM/Közlemény