Bezárás

Terjed tovább a madárinfluenza az országban

Írta: - 2022 december 20.

Bács-Kiskun megyében kiürültek a baromfi istállók, de már egy Hajdú-Bihar megyei, több mint 25 000 egyedet tartó tenyészpulyka telep állatainál is megjelent a madárinfluenza vírusa. Ezzel újabb megye vált fertőzötté a 2022-es őszi járványban.

Pulyka
Megfigyelhető volt az állatok levertsége (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Levertek voltak az állatok, keveset fogyasztottak, emelkedett az elhullás

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye után Hajdú-Bihar is elesett. Nádudvar településen található, 25 812 tenyészpulykát számláló telepen a megemelkedett elhullás, az állatok levertsége, valamint víz- és takarmányfogyasztásuk csökkenése hívta fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét az állományban.

Az állategészségügyi szakemberek az érintett állomány felszámolását megkezdték, a gazdaság körül pedig kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok. Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.

A vonuló madarak terjesztik a járványt, fontos az előírások betartása

A Nébih laboratóriuma Debrecenben begyűjtött vadmadárbélsár-mintákból szintén kimutatta a vírus jelenlétét. Ezen eredmények is alátámasztják, hogy az állományok zártan tartása és a járványvédelmi előírások szigorú betartása kiemelten fontos, mivel csak ezekkel csökkenthető annak kockázata, hogy a baromfiállományok fertőzött vadmadarakkal érintkezzenek.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak az érintettek, illetve az érdeklődők.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény