fbpx

Megállapodtak az őszi telepítési célú halárakról

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 11.

Fontos társadalmi érdek a haltermelés fenntartása és támogatása, a halfogás lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. A közös célok érdekében megállapodás született az őszi haltelepítési célú halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó támogatási programról, valamint az Aszály-veszélyhelyzeti Operatív Törzs munkájának további támogatásáról – olvasható a MOHOSZ és a MA-HAL a közös közleményben.

Lehalászás
Közös, társadalmi érdek a haltermelés fenntartása (fotó: MTI/Balázs Attila)

A haltelepítésre irányadó árak meghatározása

A háborús infláció és az évszázad aszályának együttes következményei a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintik, de mindez nem jelenti azt, hogy az ágazat képviselői nem képesek hatékony válaszokat adni az aktuális kihívásokra.

Idén a haltelepítésre irányadó árak meghatározása új módszertannal, két csoportban történt meg:

  • A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében a támogatási ár I. egyben felső árkorlát is, így a támogatási rendszerben az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty ára 1450 Ft/kg+ÁFA összegben került rögzítésre.
  • A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a támogatási ár II. nem jelent felső árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet a támogatás alapjába nem számítható be.

A támogatási árak a 100 km-es körzeten belüli szállítás költségét kötelezően tartalmazzák.

A támogatásokra a pályázati kiírások a MOHOSZ a weblapján

A 2022. szeptember 15-től 2023. április 30-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2022. szeptember 15-ig közzéteszi.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a vízterület nagyságától függetlenül a kisebb horgászegyesületek részére a piaci ponty kizárólagos telepítésének támogatására is.

A várható támogatási intenzitás a fentiek szerint meghatározott nettó támogatási ár 30-40%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően kettőmillió forint.

A jelenleg aszállyal, kiszáradással, vagy egyéb vis maior elemmel sújtott vízterületek halgazdálkodási hasznosítói az őszi pályázati beszerzést ezúttal 2023. április 30-ig (tehát a remélt vízfeltöltődés bekövetkeztét követően is) teljesíthetik.

Pecázás a stégen, kétoldalt nádas
A sportcélú és szabadidős horgászat támogatása is cél (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A kötelező telepítések felfüggesztéséről már született döntés

Az Aszály-veszélyhelyzeti Operatív Törzs munkájában a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen ellátja a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) képviseletét is. A már bejelentett intézkedéseken túl intenzív tárgyalások folynak a kárenyhítések további lehetőségeiről.

Az Agrárminisztérium döntött a halgazdálkodási tervek szerinti kötelező telepítések felfüggesztéséről is, mely döntés a speciális telepítési támogatások megalapozását is nagyban segítette, így ezen összehangolt, gyors döntések lehetővé teszik a koraőszi kényszer-lehalászásokkal piacra jutó hal támogatási rendszerbe történő bekapcsolását, majd a horgászszervezeti igények ismeretében a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezését is.

Forrás: MOHOSZ és MA-HAL közös közleménye
Összeállította: Barna Ferenc