fbpx

Gazdaságfejlesztési célokra négy és félszer több a forrás

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 11.

Kézzelfogható megoldásokat kínál az agrárium előtt álló kihívásokra Magyarország KAP Stratégiai Terve, a vidékfejlesztési támogatásokon belül a gazdaságfejlesztési célokra négy és félszer több, a zöld célokra megduplázott finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre a források alapján – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett konferencián.

Gazdanapok, érdeklődők
Érdeklődők a 35. Bábolnai Gazdanapokon (fotó: közösségi portál/Feldman Zsolt)

A kiegészítő finanszírozás mértéke az uniós jog adta maximális érték

Az agrárium megújítása érdekében meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium program négy pilléren nyugszik, ezek a gazdaságfejlesztés, az élelmiszer-ellátás, a zöld környezeti intézkedések és a vidékfejlesztéssel összefüggő célok, a magyar Stratégiai Terv ezek megvalósítását szolgálja. A nemzeti kiegészítő finanszírozás mértéke az uniós jog adta maximális érték, vagyis 80 százalék, ez segíti a gazdákat az uniós fejlesztési forrás mellett.

A 2023-2027-es időszakban a Közös Agrárpolitika I. pillére keretében több mint 2500 milliárd forintot, a vidékfejlesztési támogatások tekintetében pedig 2850 milliárd forintnyi forrást rendeltek hozzá az agrárpolitikai célokhoz. A forrásoknak köszönhetően a vidékfejlesztési támogatásokon belül a gazdaságfejlesztési célokra négy és félszer több, a zöld célokra megduplázott, míg a vidékfejlesztési intézkedésekre másfélszer nagyobb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre.

A támogatások komplex rendszert fognak alkotni

A Közös Agrárpolitika támogatási lehetőségei egy komplex rendszert képeznek, és jelentős újításokat biztosítanak a termelők számára. Az agrártámogatások között megjelenik a kis- és közepes gazdaságoknak járó újraosztó támogatás, az eddigi zöldítési feltételrendszer a termőföldek után fizetett alaptámogatásba olvad és elindul az új agrár-ökológiai program is.

Feldman Zsolt példaként említette a vízmegtartással és a fenntartható talajgazdálkodással kapcsolatos bővülő lehetőségeket is. Emellett a stratégiai terv a digitalizációban és generációváltás ösztönzésében is előrelépési lehetőségeket tartalmaz.

Konferencia, előadó, érdeklődők
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 35. Bábolnai Gazdanapokon (fotó: közösségi portál/Feldman Zsolt)

Folyamatos tanulás, elérhető jó gyakorlat az eredményes gazdálkodás kulcsa

A hosszú távon is fenntartható és eredményes gazdálkodáshoz folyamatosan frissülő tudással kell rendelkeznie az agrárium szereplőinek. Az alkalmazkodáshoz szükséges jó gyakorlatokat pedig elérhetővé kell tenni, meg kell mutatni a gazdálkodók széles rétege számára.

A korábbi több évtizedes termelési gyakorlatokat újra kell gondolni és meg kell újítani, mert csak így lehet a mezőgazdasági termelő eredményes a mostani kihívásokkal teli időszakban – mondta az államtitkár.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc