fbpx

Lézeres gyomirtás a fenntartható mezőgazdaságért

Írta: Agrárágazat-2023/12. lapszám cikke - 2023 december 29.

A globális népesség növekedése párhuzamosan jár a mezőgazdasági szektorban megjelenő kihívásokkal, különösen az élelmiszerigény kielégítésének területén. A modern agrártechnológiák folyamatos fejlődése létfontosságú a népesség táplálásának biztosítása érdekében, így ezeknek a technológiáknak alkalmazkodniuk kell a fenntarthatósági és környezetvédelmi normákhoz.

A növényvédelem nyomán a növényvédő szerek gyakori használata jelentős ökológiai lábnyomot hagy, ami nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is káros hatást gyakorol. A szintetikus gyomirtó szerek masszív alkalmazása a biodiverzitásra és az ökoszisztéma alapvető funkcióira is károsan hat.

Ez a helyzet rávilágít a mezőgazdasági gyakorlatok megújításának szükségességére. Az ökológiai gazdálkodás irányába való elmozdulás, mely a természetes növényvédelmet és kevésbé káros módszereket részesíti előnyben, kulcsfontosságú lépés a fenntartható mezőgazdaság felé. A kormányzatok és a társadalom támogatása nélkülözhetetlen a gazdák számára, hogy átálljanak ezekre a módszerekre.

A mezőgazdasági innováció elengedhetetlen a hatékonyság növelése és egy fenntarthatóbb, környezettudatos jövő elérése érdekében. A lézeres gyomirtási technológia bevezetése új lehetőségként mutatkozik a mezőgazdaságban, lehetővé téve a növényvédő szerek használatának csökkentését a biodiverzitás megőrzése mellett. Írásunk célja, hogy bemutassuk a lézeres gyomirtás hatékony módszerét, annak előnyeit és kihívásait a fenntartható mezőgazdaság szempontjából is.

Az európai uniós biodiverzitási stratégiáról: hozzuk vissza a természetet az életünkbe!

A következő, 2030-ig teljesítendő kötelezettségvállalásokat foglalja magában a stratégia. Előírásként jelöli meg, hogy a vegyi növényvédő szerek használata és kockázata 50%-kal csökkenjen, a legkockázatosabb gyomirtó szerek használata pedig szintén 50%-kal mérséklődjön.

Elvárás az is, hogy a mezőgazdasági területek legalább 25%-án ökológiai gazdálkodás valósuljon meg.

A REACH-rendelet az uniós szintű legfontosabb eredmény, amely a veszélyes anyagok regisztrálására, értékelésére, engedélyezésére és korlátozására vonatkozó szabályokat tartalmazza. Jelenleg az Európai zöldmegállapodás keretében, különösen a „vegyi anyagok a fenntarthatóságért”, a „termelőtől a fogyasztóig” és a „biodiverzitás” stratégiák mentén folynak a vegyi anyagokra vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálatai. A növényvédő szerek keverékek formájában jelennek meg a környezetben, más vegyszerekkel és bomlástermékekkel együtt, amelyek toxikológiai hatásait nem vizsgálják behatóan. Ezek a tényezők jelentős környezeti kockázatokat hordoznak, amelyek nagy figyelmet igényelnek.

Kilépés a növényvédő szerek ördögi köréből: váltás az ökológiai precíziós mezőgazdaságra

A vegyszerektől, különösen a növényvédő szerektől való túlzott függőség sokféle károsodást okozhat az ökoszisztémákban, hiszen sajnos az összetételük többféle élőlényre is mérgező vegyületeket tartalmaz. A növényvédő szerek használata még a szabályok betartása mellett sem csak egyes fajokat veszélyeztet, hanem végső soron nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat tehet kockára. Paradox módon ebbe a természetes növényvédelem folyamatai is beletartoznak. Ma már számos, empirikus vizsgálatokkal alátámasztott tudományos kutatás bizonyítja megcáfolhatatlanul a növényvédő szerek környezeti hatásait, ami ismételten rámutat arra, hogy sürgősen el kell távolodnunk a vegyszerfüggő, iparszerű mezőgazdaságtól.

Az, hogy a növényvédőszer-maradványok – hatásuk ismert és pillanatnyilag még ismeretlen következményeivel együtt – szinte mindenütt jelen vannak az ökoszisztémákban, egyértelművé teszi, hogy az általuk okozott kockázatokat és veszélyeket csak úgy lehet kiküszöbölni, ha megszüntetjük használatukat.

A szükséges változások létrejöttéhez a következő kihívásoknak kell megfelelni:

– Ki kell törni a növényvédőszer-használat ördögi köréből. Kulcsfontosságú, hogy a gazdaságok az agro-biodiverzitásra összpontosítsanak. A növényvédő szerek mezőgazdasági használata a helyi viszonyokhoz jól alkalmazkodott, ellenálló fajták választásával, átgondolt vetésforgó kialakításával, a mezőgazdasági rendszerek szántóföldi és tájegységi szinten való változatossá tételével, a talajápolási módszerek javításával és a kártevők biológiai irtásával helyettesíthető.

– Biztosítani kell a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló irányelv helyes alkalmazását. Amint azt az EU-jogszabályok előírják, a tagállamoknak olyan kézzelfogható intézkedéseket kell tenniük, és olyan célokat kell kijelölniük, melyek a növényvédő szerek használatának jelentős csökkenéséhez vezetnek.

– Alaposan felül kell vizsgálni a növényvédő szerek kockázatelemzésének szabályozását. Kiemelten kell vizsgálni és nyomon kell követni a vegyszerek koktéljainak hatását az emberi egészségre és a környezetre. Az egyes hatóanyagok helyett sokkal inkább a szántóföldeken használt növényvédő szereket – amelyek már különböző anyagok keverékei – kell a kísérletek és az alapos tudományos vizsgálatok tárgyává tenni. Az ökológiai mezőgazdaságra történő átálláshoz politikai és pénzügyi támogatásra van szükség. A gazdák bevonásával életerős és az adott helyhez jól alkalmazkodó fajtákat kell előállítani.

– Olyan pénzügyi intézkedéseket kell hozni, melyek a növényvédő szerek használata ellen hatnak, és bátorítják az ökológiai gazdálkodási módszereket.

Az innováció szükségessége

Sajnos a vegyszerek nem képesek különbséget tenni barát és ellenség között, ezért elengedhetetlen a mesterséges intelligencia eszközeinek bevezetése a precíziós mezőgazdaságban.

A lézeres gyomirtás egy innovatív technológia a mezőgazdaságban, amely a hagyományos vegyszeres gyomirtás alternatívájaként szolgál. Ennek a módszernek az alapja a mesterséges intelligencia (AI), a számítógépes látás és a nagy teljesítményű lézertechnológia integrációja. Az AI-rendszerek képesek felismerni és megkülönböztetni a gyomnövényeket a kultúrnövényektől, lehetővé téve a lézereknek, hogy pontosan célba vegyék és elpusztítsák a káros növényeket anélkül, hogy kárt tennének az értékes terményekben.

Ez a technológia különösen előnyös, mivel vegyszermentes megoldást kínál, ami csökkenti a környezeti terhelést és az egészségügyi kockázatokat. A lézeres gyomirtás napközben és éjszaka is, valamint mindenféle időjárási körülmény között képes működni. Egyik legfontosabb előnye, hogy nagyon magas hatékonysággal működik, akár 5000 gyomnövényt is képes eltávolítani percenként. Ez pedig nemcsak a terméshozam növekedését eredményezi, hanem a gazdálkodás költségeit is csökkenti, mivel kevesebb gyomirtó szert és munkaerőt igényel a gyomirtási folyamat.

A lézeres gyomirtás jelentős előrelépést jelent a fenntartható mezőgazdaság fejlődésében, hiszen egy olyan hatékony, környezetbarát és költséghatékony alternatívát kínál, amely hozzájárul a mezőgazdasági termelési folyamatok javításához és a környezeti terhelés jelentős csökkentéséhez.

De mi is az a lézer?

A lézer a 20. század egyik legjelentősebb találmánya. Nagyon sokféle felhasználási lehetőségét találták az elektronikában, a számítógépes hardverekben, az orvostudományban és a kísérleti tudományokban is.

A lézer egy koherens és fókuszált fotonsugár. A koherens ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy ez egy hullámhossz, ellentétben a közönséges fénnyel, amely sok hullámhosszon zúdul ránk.

A lézer rövidítés, a „fényerősítés stimulált sugárzási emisszióval” kifejezés rövidítése. A lézerek rezonanciahatások eredményeként működnek. A lézer kimenete egy koherens elektromágneses mező. Az elektromágneses energia koherens sugarában minden hullámnak ugyanaz a frekvenciája és fázisa.

Az alaplézerben egy üregnek nevezett kamrát úgy alakítanak ki, hogy az infravörös (IR), látható fényt vagy ultraibolya (UV) hullámokat belsőleg visszaverje, így azok egymást erősítik. Az üreg tartalmazhat gázokat, folyadékokat vagy szilárd anyagokat. Az üreg anyagának megválasztása határozza meg a kimenet hullámhosszát. Az üreg mindkét végén egy-egy tükör található. Az egyik tükör teljesen fényvisszaverő, így nem engedi át az energiát; a másik tükör részben fényvisszaverő, így az energia körülbelül 5%-át engedi át. Az üregbe külső forrásból energiát vezetnek be; ezt nevezzük pumpálásnak.

Különböző típusú lézerek használhatók gyomirtásra, az egyedi követelményektől és körülményektől függően. Néhány általánosan használt lézertípus:

Diódalézerek: Ezek a lézerek koncentrált fénysugarat bocsátanak ki, amely felhasználható a gyomok megcélzására és elpusztítására. A diódalézerek gyakran hordozhatóak és kézben tarthatóak, vagy robotplatformokra szerelhetők.

Szálas lézerek: Ezek a lézerek nagy teljesítményű lézersugarat állítanak elő száloptikai kábelen keresztül. Precizitásukról ismertek, és precíz gyommentesítésre használhatók mezőgazdasági környezetben.

CO2-lézerek: A szén-dioxid- (CO2) lézerek erős infravörös sugarat bocsátanak ki, amely hatékonyan elégeti és elpárologtatja a gyomokat. Általában nagyüzemi mezőgazdasági műveletekben használják őket.

Excimer lézerek: Az excimer lézerek rövid ultraibolya fényimpulzusokat bocsátanak ki, amelyek a környező növényzet károsítása nélkül használhatók a gyomok szelektív megcélzására és elpusztítására. Gyakran használják üvegházi környezetben.

Fontos megjegyezni, hogy a lézertípus kiválasztása olyan tényezőktől függ, mint a kezelendő terület mérete, a gyomok típusa és a kívánt pontosság. A lézeres gyomirtásra szakosodott szakértőkkel vagy cégekkel konzultálva azok további útmutatást nyújthatnak az egyedi igényekhez szabottan.

A gyomirtási eljárás során három különböző típusú lézert használnak: a szén-dioxid- (CO2) lézert, a diódalézert és a szálas lézert. Mind a szén-dioxid-, mind a szálas lézerek esetében a fényenergia nagy mértékben elnyelődik a növények által, ami a növényekben súlyos károsodást okoz, végül elpusztítva őket. Ez a technológia teszi lehetővé a gyomnövények célzott és hatékony irtását anélkül, hogy kárt tenne a környezetében vagy a talajban.

A lézeres gyomirtás: alapelvek és módszerek

A legújabb technikai fejlesztések nyomán az autonóm lézeralapú gyomirtó rendszer (ALWS) egy lehetséges megoldást kínál a fenntartható gyomirtásra. A teljesítmény legutóbbi bizonyítékain túl azonban keveset tudunk egy ilyen rendszer alkalmazási lehetőségeiről. A munkaerő-csökkentést, a precíziós kezelést és a környezeti fenntarthatóságot találták az ALWS legfontosabb előnyeinek.

A növény merisztematikus szövetei rendkívül érzékenyek, és fő funkciójuk a növény növekedése.

A lézerrel történő gyomirtás technológiában a merisztémát egy intelligens látórendszer segítségével lokalizálják. Ez a rendszer képeket készít a gyomnövényről, és egy mesterségesintelligencia-alapú látórendszer segítségével különbséget tesz a gyomok és a fontos kultúrnövények között. Végül a gyomok azonosítása után a robot rövid lézerimpulzust juttat a gyomok merisztémájára, ami a gyomok életerejének gyengülését és végső soron elpusztításukat okozza.

Ez a technológia az alábbi módszereken alapul:

Célzott lézer alkalmazása: a lézeres gyomirtás során különlegesen programozott lézersugárzást használnak, amelyet pontosan a gyomokra irányítanak. A lézersugarak intenzitása elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a gyomok sejtjeit, de nem olyan erős, hogy kárt tegyen a környező kultúrnövényekben.

Számítógépes látás és AI: a modern lézeres gyomirtó rendszerek gyakran mesterséges intelligenciát és számítógépes látástechnológiát alkalmaznak a gyomok azonosítására és lokalizálására. Ez lehetővé teszi, hogy a lézersugarat csak a kívánt célpontokra irányítsák, minimalizálva ezzel a környezetre gyakorolt nemkívánatos hatást, és növelve a hatékonyságot.

Automatizálás és precíziós gazdálkodás: az ilyen típusú gyomirtás része lehet az automatizált és precíziós mezőgazdasági rendszereknek. A lézeres gyomirtó berendezéseket traktorokra vagy drónokra szerelhetik fel, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony gyomirtást nagy területeken.

Környezeti előnyök: a lézeres gyomirtás csökkenti a vegyszerek használatát, ami kedvező a környezetre nézve, beleértve ebbe az emberi egészséget is. Ez a módszer segít csökkenteni a vegyi anyagok talajba és vízforrásokba való kerülését, valamint az ellenálló gyomfajok kialakulásának kockázatát.

A gyomlálás jövője: a drónnal történő gyomirtás

A gazdálkodásban a legnagyobb kihívás az, hogy a gyomok hogyan versenyeznek a növényekkel a helyért, a tápanyagokért és a vízért.

A gyomnövények mindenféle problémát okoznak a gazdálkodásban. Elrabolják a talajból az értékes nedvességet és tápanyagokat, és kiszoríthatják a növényeket a megfelelő növekedésből. Súlyos esetekben szennyezhetik az élelmiszer-növényeket, így az emberi fogyasztásra a kultúrnövények nem biztonságosak.

Ez a megközelítés forradalmi lépést jelent a biogazdálkodás terén, hiszen a lézeres gyomirtás megszünteti a mérgező vegyszerek használatának és a munkaigényes kézi gyomlálásnak a szükségességét. A drónok fedélzetén a fejlett szenzorok és algoritmusok segítségével a gépek megkülönböztetik a gyomokat a terményektől, és finoman hangolt lézersugárral elpusztítják a gyomok növekedési központját. Ez a technológia nemcsak a terméshozamot növeli, hanem csökkenti a gazdálkodási költségeket is. Enélkül nem lehetne elősegíteni a fenntartható gazdálkodás fejlődését. A PilatusLaser drón így a jövő egyik környezetbarát és hatékony gyomirtó megoldásává válhat, amely ötvözi a mezőgazdaság termelékenység igényeit a környezettudatos művelési elvekkel.

A lézeres gyomirtás mint egy új és fejlődő mezőgazdasági technológia, potenciálisan jelentős változásokat hoz a globális mezőgazdaságban. Sok gazdálkodó szívesen váltana a vegyszerek keverésével és a permetezőgépek karbantartásával töltött napokról egy kevesebb fogyóeszközt igénylő, érintésmentes gyomirtási módszerre, amely nemcsak a munkát könnyíti meg, hanem jelentős költségmegtakarítást is elérhet.

PilatusLaser drón: a mezőgazdaság jövője

A PilatusLaser drón egy forradalmi mezőgazdasági technológia, amely a precíziós gyomirtást forradalmasítja. Kombinálva a magas felbontású kamerákat a legkorszerűbb számítástechnikával, ez a rendszer valós időben képes megkülönböztetni a gyomokat a haszonnövényektől, biztosítva ezzel a pontos és hatékony gyomirtást.

A drónalapú gyomirtási rendszer lényege, hogy a növények növekedési fázisának megfelelően alkalmazkodik ahhoz a gyomirtás módja. Amikor a növények még kisebb méretűek, a területet traktor vontatta lézeres gyomirtóval lehet kezelni, ami hatékony és környezetkímélő megoldást nyújt. Amint azonban a növények elérnek egy bizonyos magasságot, és a talajtaposás veszélye növekszik, a drónalapú lézeres gyomirtás lép az előző módszer helyébe. Ennek előnye, hogy még magasabb növényzet esetén is képes hatékonyan eltávolítani a gyomokat anélkül, hogy kárt tenne a haszonnövény terményeiben vagy a talaj szerkezetében. Ez a megközelítés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az egész növekedési időszakban fenntartható módon és minimális környezeti hatással történjen a gyomirtást. Így folyamatosan megőrizhető a terméshozam és a talaj egészsége.

A lézeres gyomirtás bár számtalan előnnyel jár, megvannak a maga kihívásai is:

Energiafelhasználás: a lézeres gyomirtás jelentős mennyiségű energiát igényel a nagy intenzitású lézersugarak előállításához és fenntartásához. Ez költséges lehet, és korlátozhatja a gyakorlatiasságát a nagy területeken történő alkalmazásokban.

Precizitás és pontosság: kihívást jelent annak biztosítása, hogy a lézer pontosan csak a gyomokat célozza meg és távolítsa el, miközben kíméli a kívánt növényeket. A pontos célzás elengedhetetlen a haszonnövények vagy a közeli növényzet járulékos károsodásának elkerülése érdekében.

Biztonsági megfontolások: a nagy teljesítményű lézerek használata biztonsági kockázatokat jelenthet a kezelők és a közelben tartózkodók számára. E kockázatok minimalizálása megfelelő biztonsági intézkedésekkel és védőfelszerelésekkel megoldható.

Időjárási viszonyok: a lézerrendszereket befolyásolhatják a szélsőséges kedvezőtlen időjárási viszonyok, például eső, köd vagy erős szél, ami csökkentheti hatékonyságukat.

Berendezés költsége: a lézeres gyomirtó berendezésekbe történő kezdeti beruházás jelentős lehet, ami egyes gazdálkodókat vagy földtulajdonosokat eltántoríthat a technológia alkalmazásától.

Szabályozási jóváhagyás: egyes régiókban a lézerek gyomirtásra való használata hatósági jóváhagyást igényelhet, a biztonsági megfontolások és lehetséges környezeti hatások miatt. Ezeknek az engedélyeknek a megszerzése időigényes folyamat lehet.

Gyomokkal szembeni rezisztencia: csakúgy, mint a vegyi gyomirtó szerek, a gyomok is ellenállóvá válhatnak a lézeres kezelésekkel szemben idővel, ezért folyamatos kutatásra és fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a módszer a fejlődő gyompopuláció előtt maradjon.

Korlátozott hatótávolság és lefedettség: a lézersugarak hatótávolsága korlátozott, és a nagy területek lefedése kihívást jelenthet több lézerrendszerbe történő jelentős beruházás nélkül.

Megbízhatóság és karbantartás: a lézeres berendezések karbantartása és megbízhatóságának idővel történő biztosítása bonyolult és költséges lehet. A rendszeres karbantartás és kalibrálás elengedhetetlen a rendszer optimális működéséhez.

Környezeti hatás: bár a lézeres gyomirtás lényegesen környezetbarátabbnak számít, mint a vegyi gyomirtó szerek használata, ám sajnos ennek is vannak káros környezeti hatásai, mint például az energiafogyasztás és a talaj felmelegítése.

A lézeres gyomirtás egy olyan innovatív és környezetbarát megoldás a mezőgazdaságban, amely elengedhetetlen az egészségesebb terméshez, jobb hozamokhoz és fenntartható földműveléshez. Ez a módszer biotanúsítvánnyal rendelkezik, ami bizonyítja, hogy összhangban van a természetes gazdálkodási elvekkel. A lézeres technológia előnye, hogy segít leküzdeni azokat a kihívásokat, amelyekkel a hagyományos gyomirtási módszerek szembesülnek, különösen a gyomnövények egyre nagyobb gyomirtószer-ellenállóságát.

Ez a nagyobb ellenállás azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak egyre kevesebb hatékony megoldás áll a rendelkezésükre a terméspusztító gyomnövények elleni küzdelemben. Továbbá, a legújabb kutatások aggodalmakat vetnek fel a gyomirtó vegyszerek egészségre gyakorolt potenciálisan negatív és hosszú távú hatását illetően. Ezzel szemben a lézeres gyomirtás egy biztonságos alternatívát kínál, amely elkerüli ezeket a veszélyeket, és fenntartható megoldást nyújt a gyógynövények kezelésére.