fbpx

Az új évvel az adatszolgáltatási kötelezettség is eljött

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 04.

Új évet írunk, ezzel néhány adminisztrációs feladatok is jelentkezik a gazdák naptárában: van olyan Vidékfejlesztési Program (VP), mely kapcsán nemcsak a Gazdálkodási Napló vezetése elvárt, hanem az előző naptári év említett dokumentuma alapján adatszolgáltatási kötelezettség is fennáll.

Alföldi szántó
A téli hónapokban is van feladata a gazdának, itt az adminisztráció ideje (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az alábbi támogatások mindenképp érintettek:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés; ökológiai gazdálkodás támogatás;
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések;
  • élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (kivéve a csak sövénytelepítés esetét) – fenntartási időszakra vonatkozóan.

Az elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN) a Nitrát adatszolgáltatás benyújtási folyamata is megkezdődött a naptári év váltásával

2023. január 1 – január 31. közötti időszakban a e-GN benyújtása zajlik. A határidő jogvesztő, vagyis mulasztás esetén az előző évre jutó támogatási összeg 15 %-kal csökkentésre kerül.

Ugyanakkor, ha a támogatott Tápanyaggazdálkodási terv készítésére is kötelezett (VPAKG/ÖKO szántó és ültetvény) úgy ezen adatszolgáltatás elmaradásával további 15 % szankcióra lehet számítani.

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni, a pályázati felhívás vonatkozó előírásai szerint azt kitölteni és ügyfélkapun keresztül beküldeni. A TGT-be a 2022. egységes kérelem benyújtásának jogvesztő időpontjáig (2022.június 9.), azaz a támogatás első évében – a 2022-es növényekre vonatkozóan – elkészített terv adatait kell rögzíteni!

A nitrát adatszolgáltatást 2023. január 1 – március 31. közötti időszakban lehet megtenni.

A beküldés tényét igazolóan három visszaigazolás is érkezik az ügyfélkapura. Az utolsó, azaz a 3. NÉBIH igazolás tartalmazza az adatszolgáltató adatait, a benyújtás sikerességét.

Alábbi részletek is fontosak lehetnek:

Haláleset esetén, a támogatások kapcsán a néhai nevében a vélelmezett örökös járhat el, az elhunyt ügyfélazonosítójával megy be az adatszolgáltatás. Amennyiben már a MÁK-nál az örökös nyilvántartásba került, úgy saját nevében jár el, nyilatkozik és szolgáltat adatot.

Mindkét esetben azonban kerüljön beküldésre az [email protected] email címre néhai regisztrációs száma, s az, hogy nevében a vélelmezett örökös (nyilvántartási szám) járt el, ha már örökös az ügyfél, akkor azért, hogy összekapcsolható legyen a Nébih listával, ugyanis ez nem biztos, hogy addigra frissül.

Az új nyomtatvány a Nébih oldalán elérhető, letölthető, annak kitöltésével, beküldésével kapcsolatos további információk a portálon megtalálhatók.

Forrás: NAK