fbpx

A madárinfluenza veszélyes lehet az emberre?

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 04.

Amerikai és európai adatok szerint nem csak madarakban, de emlősökben kimutatták a madárinfluenza vírusát. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan növekszik annak a kockázata, hogy megjelenjen az emberre veszélyes változat is.

Mandarinréce
A madárinfluenza különböző törzsei fertőznek világszerte, nem csak madarakat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az Amerikai Egyesült Államokban összesen 98 vadon élő emlősnél mutatták ki

Rókák, kutyák, fókák esetében, sőt egy medvénél is kimutatták a madárinfluenza vírusát. Kilenc hónap alatt az Egyesült Államokban tizenhárom különböző fajnál, összesen 98 vadon élő emlősnél diagnosztizálták a fertőzést.

Európában is növekszik az emlősök kapcsán a fertőzések száma. Hollandiában az elmúlt másfél évben macska, borz, róka és vidra esetében volt kimutatható a vírus.

„Az elmúlt tizenöt évben nagyon ritkán láttunk ilyet” – hangsúlyozza Thijs Kuiken, az Erasmus Medical Center virológusa. „A 2005-ös és 2006-os járvány során láthattuk, hogyan fertőződtek meg a házimacskák, főleg a Közel-Keleten és Indonéziában, de volt erre példa Németországban is.”

Kínában volt már példa arra is, hogy a madárinfluenza egy speciális törzse embert fertőzött meg.

A vírust a vadmadarak terjesztik

A vadon élő madarak nagy csoportjai világszerte fertőzöttek, ezért jellemző, hogy azoknál az emlősöknél lehet kimutatni a madárinfluenza vírusát, melyek rendszeresen vadmadarakkal táplálkoznak. A tömeges fertőzés az ő esetükben pont azért nem jelentkezik, mivel „magányos vadászok” vagy kis populációban élnek.

A tudósok szerint csak a jéghegy csúcsát látjuk, a fertőzött emlősök száma jóval nagyobb, csak ritkán találkozunk velük.

Aggasztó hír, hogy a vírus a vadon élő madarak között most már folyamatosan jelen van, a megbetegedések szezonjai egymásba érnek, már olyan területeken is felbukkan, ahol korábban nem volt jellemző.

Tyúk
Megoldást kell találni a madárinfluenza ellen, mert mint influenza, gyorsan mutálódik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az egyik megoldás a vakcinázás lehet

A virológusok szerint a madárinfluenza kockázatának tényleges megfékezésének kulcsa a baromfitenyésztésben, ezen belül is a vakcinázásban rejlik. Rövid távon az állatok beoltásával lehetne megállítani a terjedés. Több európai országban jelenleg is dolgoznak a megfelelő eljáráson.

Hosszabb távon szükség van központi beavatkozásra, technológia váltásra. Az egyre nagyobb baromfiállományok a mutáció esélyét növelik. Az ágazatnak fel kell térképezni a vonuló madarak útvonalát, és a vízközeli, illetve az útvonalba eső baromfitelepeket fel kell számolni, vagy olyan technológiát kell kidolgozni, melynek eredményeként nincs kontakt a tenyészállatok és a vadmadarak között.

Az óév utolsó, illetve az újév első hetei aránylag csendesek voltak madárinfluenza kapcsán, de cseh és dán baromfi-, holland és magyar pulyka telepen már volt kimutatható fertőzés.

Forrás: Trouw