fbpx

Megy majd az okoskodás az állattartó telepeken is?

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 28.

Megkezdte működését az Állatvédelmi Központ az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) keretein belül. Szervezeti hovatartozásából eredendően képzési feladatokat lát el, de feladatrendszere kettős: ez mellett tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek.

Az új jogi, elemző és módszertani központ az állatvédelemmel foglalkozó valamennyi tudományágat összefogja. Feladatai között szerepel, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, hozzájáruljon a társadalmi szemléletformáláshoz, a felelős állattartás fontosságának tudatosításához – emelte ki Sótonyi Péter, az egyetem rektora.

 

Kutyák

Mikor kell közbelépnie az állatvédőknek? (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Az állatvédelem egy komplex, tudományágakon átívelő terület

Az új központban az állatvédelem multidiszciplináris kutatását és oktatását végzik, többek között állatorvosok és jogászok bevonásával.

Az egyetem a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne, ahol már 2017 óta kötelező tárgy az állatvédelem az elsőéves hallgatóknak. A negyedéves állatorvos hallgatók 2021-től új kötelező tárgyként összehasonlító állatvédelmet is hallgatnak magyarul és angolul az új központ keretei között. A már végzett állatorvosok számára pedig hamarosan megteremtik az állatvédelmi szakállatorvos képzés feltételeit.

 

Fontos feladat a felelős állattartás kialakítása

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet. Fel kell lépni az állatok érdekében, szót kell emelni a felelős állattartás mellett, és minden eszközzel küzdeni kell az illegális szaporítók, a gondatlan állattartók és az állatkínzók ellen.

 

Szakmai kutatások eredményeit közérthetően közvetítik a nagyközönségnek

Vetter Szilvia, az ÁTE Állatvédelmi Központ vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a központ nem csupán az állatorvosképzésben biztosítja a korszerű állatvédelmi ismeretek átadását. Civileknek is szerveznek majd képzéseket, szakmai napokat. Vállalkoznak továbbá arra is, hogy a legújabb állatvédelmi kutatási eredményeket közérthető módon megosszák a nagyközönséggel is.

 

Kiinduló pont: vitatott témák azonosítása

Az új szervezeti egység fontos feladata egyes állatvédelmi ütközőpontok, vitatott témák azonosítása, majd ezek tanulmányozása, kutatása és oktatása.

 

Állatparki orrszarvú

Nyíregyházi Állatpark új India-házában keresi helyét az indiai orrszarvú (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

Ilyen témák lehetnek:

  • az állatvédelem jogszabály- és intézményrendszerének megfelelősége, hatékonysága;
  • a vonatkozó jogszabályokban foglaltak végrehajtásával összefüggő problémák;
  • a gazdasági haszonállatok állatjólléti helyzete;
  • a kóbor állatokkal összefüggő problémák, a menhelyek;
  • az ivartalanítással, szaporítótelepekkel kapcsolatos helyzetek;
  • az állatkínzás jogi, pszichológiai és kriminológiai vonatkozásai;
  • a természetvédelem és az állatvédelem kapcsolódási pontjai;
  • az állatkínzás és az emberek elleni erőszak összefüggései;
  • a cirkuszi állatok kérdései;
  • a vadászat állatvédelmi vonatkozásai.

 

Elsődleges fórumok:

  • központi képzések;
  • konferenciák;
  • szakmai napok.

 

Célcsoportok:

  • hatósági állatorvosok;
  • civil szervezetek;
  • közigazgatásban dolgozó szakemberek;
  • az állatvédelem egyéb szereplői.

 

Rövid- és hosszútávon

A központ rövidtávú tervei között szerepel egy állatvédelmi kódex megalkotása is, természetesen a terület meghatározó szereplőivel összefogva. A dokumentum aláírását nyár elejére tervezik.

Az ÁTE Állatvédelmi Központ hosszú távú partnerségre törekszik az állatvédelem minden szereplőjével, beleértve azokat a szakmai, állami vagy civil szférában tevékenykedő szervezeteket és személyeket is, akik mindennapos tevékenységük során állatokkal foglalkoznak.

 

Állattartó telep

Nagylétszámú állattartó telep (Fotó: Barna Ferenc)

 

A központnak nehéz feladata lesz megtalálni az egyensúly az állattartók és a szélsőséges állatvédők között. A hazai mezőgazdaság súlyos károkat szenvedhet egy-egy látványos, sokakat elérő, állatvédők által indított kampány eredményeként. Esetenként a telep működését is korlátozhatják azok a szervezetek, melyek az állatok nevében – sokszor áltudományos tézisekre hivatkozva – lépnek fel.

Forrás: MTI