Kettős présben: nem ez lesz a baromfi-ágazat éve

A világban nő a termelés, és bár nő a fogyasztás is, nem várhatók nagy árak a baromfi-ágazatban.

 

baromfi

 

Nő a globális forgalom

Csekély mértékben, de nőni fog idén a világ csirkehústermelése – prognosztizálja az USA  agrárminisztériuma (USDA), ami 1,4 százalékos, 102 millió tonnás növekedéssel kalkulál. Ezzel párhuzamosan a világ csirkehúsfogyasztása is nőni fog: 1,7 százalékkal 99,6 millió tonnára. A világ csirkehúsimportja 5,3 százalékkal csaknem 10 millió tonnára nőhet az idén a tavalyihoz képest. A világpiacról a legtöbb csirkehúst előreláthatóan Japán (1,1 millió tonna) és Mexikó (860 ezer tonna) vásárolhatja, az Európai Unió pedig szűk 9 százalékkal több (675 ezer tonna) csirkehúst vásárol. Eközben a kivitel is tovább élénkül, várhatóan 1,7 százalékkal, azaz bő 12,1 millió tonnával. A legnagyobb exportőr Brazília marad szűk 4 millió tonnával, majd az Európai Unió jön a sorban a maga 1,4 millió tonnás kiviteli volumenével.

 

Európába kevesebb jött

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 4 százalékkal 1,6 millió tonnára csökkent a tavalyi év teléig. A közösség baromfihúsimportja még jobban csökkent: 14 százalékkal 479 ezer tonnára. A legtöbbet (70 százalék) Brazíliából és Thaiföldről érkezett a kontinensünkre.

 

baromfi

 

Kettős nyomás alatt a hazai ágazat

A hazai ágazati szervezet szerint a szegmens szereplői – a vásárolt takarmánytól való függőség nagysága miatt – nehéz évre számítanak idén. A baromfihús esetében is átmenetileg túlkínálatos az európai piac, emellett a takarmányok árába 2021 első negyedévében épülhetnek be az előző év végi magas terményárak. Ezek miatt kettős árnyomás hathat az állattenyésztőkre, de a takarmányok áremelkedését a feldolgozói oldalról érkező nyomás miatt nem tudják a vágóállat árában érvényesíteni. A NAIK AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 619 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2020 első tizenegy hónapjában. Ez majdnem 4 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 429 ezer tonnát (+6,2 százalék), a vágópulyka 94 ezer tonnát (+2,4 százalék) tett ki. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 2,1 százalékkal 254 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 1,7 százalékkal 379 forint/kilogrammra csökkent 2020-ban a 2019. évihez képest. Az Európai Bizottság adatai szerint 184 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2020-ban, ami 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg a magyarországi ár 3,3 százalékkal 507 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor. A csirkemell feldolgozói értékesítési ára 5,6 százalékkal 1052 forint/kilogrammra csökkent, a csirkecombé nem változott számottevően (465 forint/kilogramm) ugyanebben az összehasonlításban.

 

baromfi

Illusztrációk: Horizont Média/archív

 

Romlott a mérleg

A KSH adatai szerint Magyarországon a baromfihúsok exportja 13 százalékkal 169 ezer tonnára csökkent a tavalyi első 9 hónapban. A csirkehús kivitele 4 százalékkal 100 ezer tonnára, a pulykahúsé 19 százalékkal 24 ezer tonnára csökkent. Hazánk baromfihús-behozatala 2 százalékkal 61 ezer tonnára mérséklődött a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús beszállítása 9 százalékkal 44 ezer tonnára nőtt, míg a pulykahúsé 19 százalékkal 5 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (22 ezer tonna), Romániából (12 ezer tonna), Ausztriából (8 ezer tonna), Hollandiából (5 ezer tonna), Szlovákiából (5 ezer tonna) és Németországból (4 ezer tonna) érkezett.

agrár baromfi csirke hús mezőgazdaság
..