fbpx

Ne vásároljunk húsvétra felelőtlenül élő állatot!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 11.

A húsvéti ajándékként sokan vásárolnak felelőtlenül élő állatokat gyermekeik számára. Az így megvásárolt kiscsibe vagy dísznyúl az ünnepek után azonban gyakran megunt teherré válik.

 Az ünnepek alatt az ajándékba vásárolt élő állatok ugyan varázsolnak pillanatnyi mosolyt a családtagok arcára, az idill gyakran hamar elmúlik. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet, valamint a rendszeresen keletkező ürülék és bűz.

Az elmúlt évek folyamán az állatoktól való megszabadulás kapcsán durva és extrém esetekkel is találkoztak az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai, hívta fel a figyelmet Seres Zoltán, az egyesület vezetője. Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen: amennyiben az utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődig. Ráadásul a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény: a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Élőállat helyett számos alternatíva létezik a húsvéti ajándékozásra: csokidísz, plüssfigura, játék, de a saját kezűleg készített ünnepi ajándék is szép meglepetést okozhat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincs, utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi.

www.orpheus.hu felületén lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.

Az alábbi, az állatvédők által készített videóban gyerekek beszélnek a húsvéti nyusziról, valamint az állattartás felelősségéről: