Robotkutya terelné a jövőben a birkákat?

Az új-zélandi Rocos cég és a kissé furcsa, fej nélküli robotkutyát gyártó amerikai Boston Dynamics együttműködési megállapodást kötött a Spot esetleges mezőgazdasági felhasználására.

 

 

Robot tartja szemmel a birkákat

A Rocos olyan videót is bemutatott, amelyben a gép egy füves domboldalon ügetve tartja szemmel a birkákat.

Habár a felvételek elsőre kissé szürreálisnak tűnhetnek, a futurisztikus fejlesztések és az agrárágazat összeolvadása egyre több ígérettel kecsegtet.

A mostani megállapodás keretében a Rocos szoftvert készít a robotok távvezérlésére és önjáró működésére, így azok több területen – akár az agráriumban – is felhasználhatókká válnak.

A beépített hőérzékeléssel (LIDAR) és nagy felbontású kamerával rendelkező robot gyakorlatilag bármilyen környezetben képes elnavigálni. Valós idejű képi adatrögzítésének köszönhetően a gazdálkodók naprakész információkhoz férhetnek hozzá, így a többi között a termés mennyiségét is pontosabban meg tudják becsülni.

Nem árt még tökéletesíteni

Egyelőre nem valószínű, hogy Spot átvenné a juhászkutyák szerepét. Ehhez egyrészt az állattartók egyfajta nyitottsága szükséges, másrészt a robot még egyáltalán nem rendelkezik az ilyen igényes munka elvégzéséhez szükséges motorikus képességekkel és intelligenciával, hangsúlyozta James Rebanks gazdálkodó.

A juhászkutyák egyrészt mindig követik gazdájuk utasításait, másrészt van, hogy önállóan kell cselekedniük. Egy okos kutya képes magától kiismerni a bárányok egyéniségét, és ennek függvényében dolgozik. Az állatok pedig engedelmeskednek a terelőkutyáknak, akik adott esetben erélyesebben, fogaik megvillantásával is rákényszeríthetik őket a megfelelő irányba való mozgásra. A juhok tartanak a kutyáktól, hasonlóan reagálnak rájuk, mint a farkasokra.

Az említett videóban is látszik, hogy a bárányok nem engedelmeskednek a robotnak, mivel megszakítják a szokásos „kört”.

A gazdaságok automatizálása dinamikusan fejlődik

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Boston Dynamics sosem állította, hogy fejlesztése helyettesítené a juhászkutyákat. A videó egyszerűen egy különleges mezőgazdasági jövőképet és elképzelést mutat be, olvasható az IoT ZóNA fordításában.

A gazdaság-automatizálás egyre dinamikusabban fejlődő területnek számít. Ugyanakkor a megkérdezett juhszakértőnek vannak kételyei a robotok és a drónok bevetésével, valamint a mezőgazdaság további gépesítésével kapcsolatban.

 

Kép forrása: Rocos

agrár állattartás birkákat tereli a robot juhászat juhtartás mezőgazdaság robotizáció robotkutya