fbpx

Okosgazda-program erősíti a hazai agráriumot

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 06.

Több korszerű ismeretet a mezőgazdász-szakképzés tananyagaiba! – ez az AM célkitűzése.

A digitális vagy okostechnológiák alkalmazása magasabb jövedelmezőséget és versenyképességet, gazdaságosabb és a kímélőbb mezőgazdasági termelést eredményez, de ehhez komoly tudás szükséges. Ennek összegyűjtése és a gazdálkodóknak átadása fontos feladata és célja a szaktárcának – hangzott el Bábolnán, a Smart Farm konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárától.

A Bábolnai Gazdanapok nyitónapján az államtitkár rámutatott, a modern technológiák olyan döntéstámogató megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak, amelyekkel könnyebben tudnak alkalmazkodni a változó természeti és egyéb körülményekhez. Az összegyűjtött, rendszerezett információk birtokában megalapozottabb szakmai-termelési döntéseket lehet hozni, amelyek alacsonyabb költségek mellett nagyobb versenyképességet és jövedelmet, magasabb hozamot biztosíthatnak.

Magyarország Digitális Agrárstratégiája Európában elsőként tárja fel és számszerűsíti a modernizáció várható hatásait, a digitalizációban rejlő egyértelmű előnyöket. A stratégia célkitűzéseket fogalmaz meg, továbbá felsorolja azokat a rövid- és középtávon teljesítendő feladatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a magyar mezőgazdaság továbbra is az élvonalhoz tartozzon az Európai Unióban.

Feldman Zsolt a technológiák alkalmazásának fokozatos átvételére figyelmeztetett. Véleménye szerint nem csak a gazdálkodók képzése rendkívül fontos, hanem az alkalmazottak digitális technológiai jártasságának fejlesztése is. Az államtitkár a következő évek fő kihívásait a tudásátadásban látja. Ezért indította el a minisztérium az agrárkamarával közösen a digitális Agrárakadémiát. Ez egyfajta olyan közös felület, ahol a magyar agráriumban dolgozók térítésmentesen hozzáférhetnek a szükséges tudáshoz. A korszerű mezőgazdasági ismeretek átadását már az iskolában el kell kezdeni. Az „Okos Gazda Program”elsődleges célja a korszerű agrárgazdasággal kapcsolatos ismeretek beillesztése a mezőgazdasági szakképzés tananyagaiba – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

AM Sajtóiroda