fbpx

A fiatal gazdák területalapú támogatásának változásairól

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 23.

A Közös Agrárpolitika hazai Stratégiai Tervében vázolt beavatkozások közül több is támogatja közvetlenül a mezőgazdasági pálya vonzóvá tételét a fiatal mezőgazdasági termelők és az új mezőgazdasági termelők számára – a változásokat és a lényegi információkat tartalmazó közös kiadványt készített a szaktárca és a kamara, mely online elérhető és letölthető.

Kalászos tábla vizsgálata
A fiatal gazdákat célzott támogatások segítik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az I. pillérben a következő alapvetések kerültek rögzítésre:

  • A 2023 előtt már támogatásban részesült induló fiatal gazdáknak lehetőségük van az ötéves támogatási időszak teljes kihasználására az új, kedvezőbb feltételek mellett.
  • 2023-tól a korábbi 1% helyett a közvetlen támogatások 1,4%-a fordítható az I. pillérből a fiatal gazdák induló területalapú támogatására, ami évi 18 690 804 EUR/év összeget jelent;
  • Az emelt forráskeret egyaránt lehetőséget ad a fajlagos támogatás 67-ről 157 EUR/ha összegre, valamint a területkorlát 90-ről 300 hektárra emelésére. A támogatás fajlagos értéke a jogosult területek függvényében 78 és 236 euró között mozoghat.
  • A szakképzettség terén mutatkozó hiányosságok kezelése érdekében az I. pillérben is van egy minimálisan elvárt mezőgazdasági képzettségi küszöb és/vagy mezőgazdasági gyakorlatra vonatkozó feltétel.

A fiatal mezőgazdasági termelők indulását könnyíti meg a támogatás

Az I. pilléres fiatalgazda-támogatás a fiatal mezőgazdasági termelők indulását könnyíti meg, tekintettel arra, hogy a gazdálkodás megkezdése jellemzően magas költségekkel jár, emellett az induló gazdaságok hitelképessége is csekély.

A jogosultsági feltételek kiszélesítésével a beavatkozás erősebb ösztönzőerővel bír a potenciális jogosultak körében, így javítva a generációváltás elősegítésére irányuló uniós célkitűzés megvalósulását. Az I. pillérben a pénzügyi források, a fajlagos támogatási összeg és a területi felső határ is érdemben emelkednek, ami kifejezi Magyarország eddiginél erőteljesebb elkötelezettségét.

A Közös Agrárpolitika 2023-2027-es új ciklusa e téren is változásokat tartalmaz, melyhez az alkalmazkodást kívánjuk segíteni a fiatal gazdálkodók támogatásáról szóló kiadvánnyal és a témában elérhető további információkkal. A segédlet elérhető

az Agrárminisztérium KAP oldalán;

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyűjtőoldaláról, a fiatal gazdáknak szóló kiadványnál.

Forrás: NAK