fbpx

„Időről időre jönnek válságok, amiket aztán fellendülés követ”

Írta: Sándor Ildikó - 2020 május 10.

Interjú Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával

Egy felelősen gondolkodó cégvezetés hosszútávra tervez, és a gazdasági döntéseit is ez alapján hozza. Mindig lehetnek váratlan események, melyek a kitűzött tervek módosítására kényszerítik a vállalatot, de egy világméretű járvány és az ezzel járó következmények még a legstabilabb vállalatokat is képes gyors döntésekre, azonnali változtatásokra kényszeríteni, illetve megingatni.

A kukoricafeldolgozással foglalkozó, elsődlegesen izocukorgyártásáról ismert Hungrana Kft. jelenleg is 100%-os kapacitáson működik. Akadnak logisztikai, alapanyag ellátási problémák?

– Szerencsére nincsenek problémák sem alapanyag, sem a gyártáshoz kapcsolódó segédanyagok terén. Belföldön minden rendben megy, az exportpiacokon – főleg Olaszországban – volt némi fennakadás, de az is megoldódott, minden más desztinációval gond nélkül tudunk együttműködni.

A cégetek különböző alkoholok előállításával is foglalkozik, mind a gyógyszer-, az élelmiszeripar számára, de etanolt is gyárt. A piaci igények most jelentősen megemelkedtek a járvány miatt. Tudtatok igazodni a jelentkező igényekhez?

– A gyár alkoholüzeme eddig is teljes kihasználtsággal működött, így sajnos most sem tudunk többet termelni, pedig vásárlóerő lenne rá. Ami jelentős változás, hogy a korábbi évekhez képest többet adunk el belföldön, például a fertőtlenítőszer számára alkalmas orvosi minőségű alkoholok eladása is emelkedett. Az év elejétől bevezetett E10 üzemanyag miatt jelentősen nőtt a bioüzemanyag-felhasználás, így az etanol iránti kereslet hazánkban is megnövekedett.

Érezhető a visszaesés az üzemanyagok fogyasztása kapcsán?

– Hogy a járvány hatására menynyire fog csökkenni az üzemanyagfogyasztás, az majd csak a jövő negyedévben mutatkozik meg, de minimális visszaeséssel számolunk. A nemzetközi árutőzsdén – ahol a bioetanol ára a gabonákhoz hasonlóan alakul – már látszik némi csökkenés, ami főként a kereslet csökkenésével magyarázható.

Első negyedéves pénzügyi terveit sikerült teljesíteni a cégnek? Hogy látod az idei éveteket?

– Ha erről korábban beszélünk, akkor magabiztosabban mernék nyilatkozni. Az első negyedévünk jól sikerült, a terveknek megfelelően, ami főként a bioetanol iránti nagy kereslet miatti relatív magas áraknak volt köszönhető, de igazából minden termékünkre stabil volt a kereslet. A cukorpiaci stabilizáció még várat magára, az EU-ban a kereslet-kínálati egyensúly jól alakul, azonban ez az árakban még nem igazán látszik.

A világjárvány következtében át/felértékelődött a hazai mezőgazdaság, feldolgozóipar szerepe. Hogy látod, milyen pozitív hatásai lehetnek az ágazatra vonatkozóan a mostani helyzetnek?

– Nagyon bízom benne, hogy minden fogyasztó jobban meg fogja becsülni a hazai terméket, és a boltban ahhoz nyúl majd először. Ez számos országban így működik már, a tudatosság nemcsak az összetevőkben, de a származási ország kiválasztásában is megmutatkozik. Több generáció sem látott még ilyen súlyos helyzetet, szinte minden iparág érintett, kisebb vagy nagyobb mértékben. De talán most mindenki számára egyértelművé válik, hogy az agrár-élelmiszeripar olyan ágazat, ahol nem engedhető meg a visszaesés vagy leállás. Azt szoktam mondani, ha minden gyár le is áll, mi leszünk az utolsók, de akkor már nagyon nagy baj van! 30 évvel a rendszerváltás után, és azóta több válság során megtanulhattuk, hogy a gazdaság ciklikus, egyszer fent, egyszer lent, időről időre jönnek válságok, amiket aztán fellendülés követ. Nagyon bízom abban, hogy nemzeti, vállalati, de leginkább egyéni szinten tudatosabban fogunk dönteni a jövőben, legyen szó eladósodottságról, vásárlásról, élelmiszerfogyasztásról. Szeretem minden rosszban a jót meglátni, azt hiszem most ez az esély adatott meg, amivel élnünk kell!

A kialakult válságos helyzet milyen hatással van a takarmánypiacra?

– A takarmánykereslet kapcsán is stabilitást látunk, a fehérjéknél érezhető némi hiány a nemzetközi piacokon, ami természetesen begyűrűzik hozzánk is, emelve az árakat. Bízunk benne, hogy újabb, az állattartást érintő betegségekkel nem kell hazánk gazdálkodóinak szembenéznie, és az állomány növekedni fog. Az általunk gyártott takarmány GMO-mentes kukoricából készül, és terveink szerint egyre nagyobb mennyiséget a hazai piacon értékesíthetünk, így hazai GMO-mentes takarmány jut a takarmányállatoknak.

Indul a szezon. Van bármi változás a tavalyi évhez képest?

– Szerencsére semmilyen komoly problémát nem tapasztalunk a partnereink részéről. Olyan lehet, hogy most nem azt a fajtát veti a gazdálkodó, amit előzőleg, mert máshoz jutott hozzá, de összességében az inputellátottság megfelelő, így a napokban sok helyen már meg is kezdődtek a vetések. Kukorica-vetésterület tekintetében a korábbi éveknek megfelelő nagyságrendet várunk, és bízunk benne, hogy az idei évben legalább az időjárás kegyes lesz hozzánk.