fbpx

Napraforgó betakarítás Euralis módra

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 11.

A hazánkban 2009 óta működő Euralis Kft. a francia EURALIS SEMENCES csoport leányvállalata. Bár még csak 5 éve állnak a magyar gazdák szolgálatában, ennek ellenére portfóliójuk igencsak nagyban hozzájárul a hazai növénytermesztés sikereihez.

Tevékenységüket évről-évre magasabb szintre helyezik, a gazdák felmerülő igényeit maximálisan teljesítik, a kiváló minőségű és genetikai potenciálú napraforgó, kukorica, cirok és repce hibridekkel. Az ország különböző területein folytatott kísérleteik során, egymástól eltérő viszonyok között, folyamatosan értékelik, összevetik eredményeiket, mely alapjául szolgál a termesztés sikerének.

Új lehetőség napraforgóban

Az Euralis napraforgóinak nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis biztosítja, mely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó nemesítője, vállalkozása. Magyarországon Szeged mellett is folyik nemesítői munka. A célok között szerepel a magas termőképesség, az olajtartalom, a betegség ellenállóság, a szárazságtűrés, valamint a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

Ma hazánkban a napraforgó termesztésben a Clearfield szegmens aránya 65% körül van. Az Euralis itthon eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.

A korai Clearfield csoport gerincét az ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adják. Mindhárom hibrid igen jól bírta a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegségek nyomását 2014-ben.

Ígéretesen fejlődik az Euralis magas olajsavas (HO) szegmense is. Az új hibridek termésszintben már elérik az LO hibrideket. Hibridjeik mindegyike Clearfield (CL). A középérésű ES BALISTIC és az ES GRAFIC kínálatuk 2 fő képviselője. Olajsav tartalmuk akár elérheti a 89%-ot, olajtartalmuk pedig a 47-48%-ot. Az ES BALISTIC kimondottan jól tolerálja a szártő Sclerotinia fertőzést. Az ES GRAFIC pedig szádor rezisztens.

A nagy betakarítás

Balogh László az Euralis Bács-Kiskun és Csongrád megye területi képviselője vezette le a nap fénypontját, azaz a napraforgó betakarítást, ahol 11 hibrid vágása és bemérése történt meg.

A terület előveteménye kukorica volt, mely ősszel kapott egy szántást, majd tavasszal a hengeres simítást követően március 26-án 100 kg 34%-os nitrogént, és a kompaktorozást követően 2014. április 2-án 62 ezer kaszattal került a földbe. Balogh László kiemelte, hogy e tábla nem kapott sem gombaölő szert, sem deszikkáló szert.

Horváth Gábor ügyvezető

(Horváth-Papp 98 Bt. Csikéria)

Cégünk 1998-ban alakult, anno 22 hektáron indult a termelés, mára 600 hektáron gazdálkodunk, főbb növényeink, árpa, búza, kukorica, napraforgó és repce.

Mióta vannak kapcsolatban az Euralis Kft-vel?

Az idén vetettünk először Euralis napraforgót kísérletképpen, és elmondhatom, hogy jól teljesítettek a hibridek. Biztosan hosszútávon fogunk velük együttműködni.

Ha egy napraforgó hibridet választhatna, melyiket emelné ki az Euralis portfólióból?

Szerencsére több is bevált a mi területünkön, de az ES AMIS ami kiváló állományt eredményezett, és tökéletesen ellenállt a betegségeknek. Látható, hogy az AMIS jól bírja a mai stresszes környezetet, biztosan megállja a helyét a rosszabb évjáratokban is. A jövőben jóval több hektáron vetünk majd belőle.

Eredményekben gazdagon

Újdonságokra hangolva

A linolsavas (LO) szegmensben a 2015-ös év egyik újdonsága lesz a korai érésidejű ES GENESIS CLEARFIELD+ hibrid. Nagyfokú stabilitás, magas termőképesség, kiváló fejlődési erély és jó Sclerotinia ellenállóképesség jellemzi. A másik újdonság lesz a középérésű ES CANDIMIS, szintén CLEARFIELD+ hibrid.

Fentieken kívül további HO hibrideket is bevezetnek majd, az ES ANGELIC-et és az ES POETIC-et, melyek a HO CLEARFIELD+ csoportba tartoznak.

A hagyományos gyomirtású (LO) kategóriában a meglévő ES PETUNIA mellett sor kerül a nagy termőképességű ES BELLA bevezetésére. Mindketten szádor rezisztensek (A-F rasszokig).

A fenti napraforgó betakarítási táblázat napfényes jókedvet varázsolt mind az Euralis, mind pedig a termelők arcára, így a jól megérdemelt munka után jöhetett az ?eszem-iszem, dínom-dánom?.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.