Kverneland CL GEOspread műtrágyaszóró – az első lépés a precíziós gazdálkodás felé

Írta: - 2017 március 17.

A Kverneland kínálatában 2016 második felétől elérhető a márka legújabb fejlesztése: a CL GEOspread műtrágyaszóró modell. Az alapot a már meglévő CL család adta, mely megkapta a jól bevált GEOspread rendszert. Ennek köszönhetően a kisebb és a közepes gazdálkodók számára is elérhető a GEOspread-technológia.

A gép legfeljebb 14 szakaszt képes kezelni, az egyes szakaszok nagysága minimálisan 2 méter. A CL GEOspread maximális szórási szélessége 27/33 méter. A rendszer felépítése megegyezik a TL GEOspread modelleken található mérőrendszerrel – 4 mérőcella és egy referenciaszenzor – annyi különbséggel, hogy a mérőcellák mérete kisebb (3 t). Az egyedi referenciaszenzor használatával az összes negatív hatás (dőlés, ugrálás) kompenzálható, így minden pillanatban pontosan tudjuk mérni a tartályban lévő műtrágya mennyiségét akár dombos területeken is.

A súlymérőrendszer megfelelő elhelyezése érdekében átalakították a műtrágyaszóró alvázát, miközben a tartály kapacitása maximum 2450 literesre emelkedett. A CentreFlow központi műtrágya-adagoló rendszernek köszönhetően nincs verődés, ütődés és porosodás, ugyanis a műtrágya a centrifugális erő segítségével még a szórólapátok elérése előtt folyamatosan felveszi a tárcsaforgási sebességét. A műtrágya boltozódásának elkerülése érdekében a boltozódásgátló közvetlenül a tárcsák fölött kapott helyet, és a sebessége a szórótárcsa sebességének mindössze 15%-a.

A különböző igények kielégítésre a géphez opcióban rendelhető minden szükséges tartozék: tartálymagasító, tartályponyva, hidraulikus határszóró, stb.

A GEOspread műtrágyaszóró alapfelszereltségben ISOBUS-os kivitelű így közvetlenül használható ISOBUS-os traktorokon vagy már meglévő IsoMatch Tellus terminálon.

A szórás közbeni precíz ki-/bekapcsolás végrehajtását segíti a GEOpoint (B távolság) érték használata is. A szóráskép 3D-os képe kúp alakú, melynek méretei változnak a műtrágya fajtájától és a gép beállításától. Az optimális nyitás/zárás helyzetének meghatározása érdekében a szántóvégi fordulókban tudnunk kell a géptől mért távolságát. A GEOpoint érték segítségével az IsoMatch GEOcontrol alkalmazás optimalizálni tudja a gép ki/bekapcsolását a szántóvégi fordulókban, megakadályozva ezzel az alul- vagy felüldozírozást. Gyakorlatban a GEOpoint használata megtakarítást és egyenletes termés minőséget eredményez a fordulókban is.

A gép alkalmas táblatérkép alapján történő és változó dózisú műveletek elvégzésére is.