fbpx

Nem egész két hétig még a támogatás igényelhető

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 18.

Vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult a védekezési időszakban a kijuttatott növényvédő szer vételárához a szőlőtermelő (termelői szerveződés). Ez a fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre is vonatkozik. A kérelem benyújtására március hónapban van lehetőség.

kabóca
A szőlőtermelő a tárgyévben kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be a tárgyban hatályos jogszabályra hivatkozva (Fotó: Horizont Média/Archívum)

Vonatkozó jogszabály

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a megelőzés támogatásához a szőlőtermelő és a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés támogatási kérelem benyújtására, majd a Magyar Államkincstár által befogadott kérelemben foglaltak szerint a védekezési időszakban a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédő szer vételárához vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult.

A növényegészségügyi megelőzés támogatása igénybevételéhez a szőlőtermelő és az igénylésre felhatalmazott termelői szerveződés a támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton a Magyar Államkincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően, elektronikusan adhatja be.

Fő, irányadó szabályok:

  • A támogatási kérelem benyújtására vonatkozóan a MÁK nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.
  • Támogatási kérelmet 2022. évben március 01. és március 31. között lehet benyújtani.
  • A nem elektronikus úton benyújtott kérelmet a MÁK visszautasítja, az egyéb nem elektronikusan benyújtott dokumentum a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe.
  • A szőlőtermelő, illetve a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés a tárgyévben kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.
  • A kifizetési kérelem benyújtásának rendjéről, illetve a benyújtandó mellékletekről a MÁK önálló közleményt fog megjelentetni.
  • A fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre a tárgyévre vonatkozóan engedélyezett rovarölő szerek listája a Nébih adatbázisában érhető el.

Forrás: Balázsik Zsófia, AGRÁR-SZAKTANÁCSADÓ

Balázsik Zsófia