fbpx

Drágul a búza, mert az oroszok blokkolják a baráti exportot

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 18.

Egy nap alatt bő 3 százalékkal drágult a búza májusi ára, miután az oroszok leállították az Eurázsiai Gazdasági Unióba irányuló gabonakivitelt.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Nem szállíthatnak

A világgazdasági kitekintésben nem túl jelentős Eurázsiai Gazdasági Unió (Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Örményország) nem tartozik az oroszok legnagyobb gabonafelvásárlói közé. (Ellentétben például Törökországgal vagy Egyiptommal.) A tegnap kiadott rendelet szerint június 30-ig nem szállítható több orosz búza, rozs, árpa vagy kukorica Fehéroroszországba, Örményországba, Kazahsztánba vagy Kirgizisztánba. A rendelkezés várhatóan augusztus végéig lesz érvényben. (Hasonló intézkedésre kényszerült Oroszország a tavalyi év elején és ősszel is.)

Élénküléssel fogadta a tőzsde

A nemzetközi búzatőzsdék erőteljes áremelésekkel reagáltak a moszkvai hírre. A párizsi MATIF-on az addig lomha (medve-) piac élénküléssel reagált, és jelentősen pozitívra fordult tegnap este. A májusi elszámolásra szánt korai határidős búza ára 12,25 euró/t-val, 3,3 százalékkal 378,75 euró/t-ra emelkedett. A világ vezető chicagói tőzsdén az ott kereskedett takarmánybúza 2,2 százalékkal 373 euró/t-nak megfelelő áron emelkedett a keddi éjszakai kereskedésben.