fbpx

Pontos®* – az őszi búza és az őszi árpa új őszi gyomirtó szere

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 11.

 Az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtása viszonylag rövid múltra tekint vissza, mivel a gyomszabályozásnak ez a módja valamikor csupán a 2000-es évek elején indult el Magyarországon. Az akkor a hazai mezőgazdasági gyakorlatban még „idegennek” tekintett technológia azóta folyamatosan terjed, és egyre népszerűbb a termelők körében. Az őszi kalászosok őszi gyomirtását gyakorlatilag az élet kényszerítette ki, hiszen az akkor és a mai napig is az egyik legjelentősebb kalászos egyszikű gyom, a nagy széltippan elleni védelemben egy hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelentett a tavaszi gyomirtásokhoz képest.

Búza

Ezen túlmenően az őszi gyomirtásra használható készítmények hatékonyak a kalászosok legfontosabb gyomnövényei, a T1és T2 életformájú kétszikű gyomok ellen is, így a gyomirtás a zsúfolt tavaszi szezonról előre hozható az őszi időszakra. Az őszi gyomirtás elfogadottságát és jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 2020 őszén már kb. 250 ezer hektár őszi kalászos kapott ilyen kezelést.

2021 őszétől a felhasználható termékek köre egy új készítménnyel bővül, mely Pontos® néven kerül forgalomba. A készítmény őszi búzában (durum- és tönkölybúzában is), valamint őszi árpában kap felhasználási engedélyt pre- és korai posztemergens felhasználási lehetőséggel. A Pontos® hatóanyaga a picolinafen (HRAC: F1) – mely Magyarországon eddig még nem volt elérhető – és a flufenacet (HRAC: K3); ezek egymástól teljesen eltérő módon fejtik ki hatásukat, így tökéletesen kiegészítik egymást. A picolinafen egy karotinbioszintézis-gátló hatóanyag, amely alapvetően a levélen keresztül szívódik fel, de a gyomnövények a gyökéren keresztül is felveszik a hatóanyagot. Hatása elsősorban a magról kelő kétszikűekre terjed ki, de a magról kelő egyszikűek elleni hatást is erősíti. A flufenacet hatásmódja a fehérje és nukleinsav bioszintézis-gátlásán alapszik (sejtosztódásgátlás), és a gyomnövények főleg a gyökéren és a szik alatti szárrészen veszik fel, miközben elsősorban a magról kelő egyszikűek elleni hatásért felel. A hatóanyagok vízoldékonysága alacsony, illetve közepes, nem mobilisak, ennek köszönhetően jelentős talaj- és hatástartammal rendelkeznek.

Az elmúlt 2 évben az ország különböző termőtájain (Nyugat-Dunántúl, Közép-Magyarország, Dél-Kelet-Magyarország, Észak-Magyarország) összesen 18 hatékonysági kísérletet állítottunk be, hogy teszteljük a Pontos® hatásspektrumát hazai körülmények között is. A kapott eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a készítmény igen hatékony a nagy széltippan ellen már alacsonyabb dózisban is, mind pre-, mind korai posztemergens alkalmazásban. A kísérletek eredményei azt is visszaigazolták, hogy a Pontos® szintén kiváló hatékonysággal bír számos fontos kalászos kétszikű gyom ellen, mint például az ebszékfű, pipacs, pásztortáska, veronikafélék, tyúkhúr, sebforrasztó zsombor, mezei árvácska.

Kalászosok
Balra kezeletlen kontroll, jobbra Pontos® 0,75 l/ha PRE, Tiszaalpár, 2021. május 26.

A Pontos® felhasználható preemergensen, valamint korai posztemergensen 0,75–1,0 l/ha dózisban a kultúrnövény kelésétől a 4 mellékhajtás fejlettségig. Korai posztemergensen a nagy széltippan 1–2 leveles, a magról kelő kétszikűek szik–2 leveles állapotában kell kijuttatni. A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható. Normál vetésváltásnál nincs utóvetemény-korlátozás.

Hogy kinek ajánljuk a Pontos®t? Minden olyan termelőnek, akinek már a kezdetektől gyomoktól mentes őszibúza- és ősziárpa-állomány elérése a célja, és egy rugalmasan használható, hatékony megoldást szeretne.

*engedélyezés alatt

 

Molnár Szabolcs
BASF Hungária Kft.,
www.agro.basf.hu

BASF logó