fbpx

Új gabonaszárító létesült Helvécián a CHH Műszaki KFT kivitelezésében

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 15.

A családi összefogás erejével minden akadály leküzdhető

„Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van?” – ez az idézet tökéletesen összefoglalja a helvéciai Agro-Thám Kft. hitvallását. Thám Józseffel, a társaság ügyvezetőjével beszélgetve maximálisan érződik a mezőgazdaság iránti szeretete és tisztelete. Elmondása alapján a családi összefogás erejével minden akadály leküzdhető. Idén új gabonaszárítóval bővült a gazdaság– erről a beruházásról Thám József családfő adott tájékoztatást.

Mivel foglalkoznak? Bemutatná a céget?

– Az Agro-Thám Kft. története több mint 25 éve kezdődött, ekkor alapítottam az egyéni vállalkozást, mely idővel kft.-vé nőtte ki magát. Tevékenységi körünk a mezőgazdaság teljes spektrumát lefedi: az állattenyésztéstől a szántóföldi növénytermesztésen át a gyümölcstermesztésig. Mára már feleségem, a fiaim, sőt még a menyeim is kiveszik részüket a mindennapi munkából. Jelenleg az Agro-Thám Kft. négy telephellyel büszkélkedhet: Helvécián kettővel, illetve Kiskunfélegyházán és Ballószögön is jelen vagyunk. Saját és bérelt területeken, összesen 1000 hektáron gazdálkodunk, vetésforgónkban főként búzát, kukoricát és napraforgót termesztünk.

Hogyan kerültek kapcsolatba a CHH Műszaki KFT-vel, illetve mire kerestek megoldást?

– Az elmúlt években sokat gondolkodtunk és mérlegeltünk, de végül csak belefáradtunk a bérszárításba. A saját technológia megvalósulásig azonban rögös út vezetett… 2017-ben felmentünk az AGROmashEXPO-ra, és végigjártuk a szárítós cégeket. Szinte minden hazai forgalmazóval beszéltünk, és persze minden gyártónak volt pozitívuma és negatívuma egyaránt. A kiállítást követően körüljártuk több gyártó több referenciáját is, mivel ez egy igen jelentős beruházás a mi életünkben. A tapasztalatcserék és vélemények tükrében egyértelműen a CHH Műszaki KFT mellett tettük le voksunkat. Menet közben néha már elbizonytalanodtunk, nem a CHH miatt, hanem hogy úgy összességében kell-e ez nekünk? Hiszen a 3 éve beadott pályázat kezdeti kalkulációi az idő teltével igencsak megugrottak felfelé. Végül belevágtunk. Tudni kell, hogy bárhová is viszem a terményem bérszárításba, egyből röpködnek mínuszba a százalékok! Arról nem is beszélve, hogy nem a tisztított, hanem a bevitt mennyiség után fizetünk. Ráadásul nem akkor adhatom el a terményt, amikor én szeretném jó áron, hanem amikor szólnak, hogy most ki kell üríteni a tárolót. Nem egyszer előfordult az is, hogy a napraforgót le kellett vágnom vizesen, mert úgy jött a hely. Nagy fejtörés volt, de ezek miatt jó döntésnek bizonyult, hogy a CHH Műszaki KFT-vel közösen megépítettük az új gabonaszárítónkat.

Hogyan alakult a kivitelezés?

– A kivitelezésre rövid idő állt rendelkezésre: márciusban, az alapoktól kezdték. A CHH szakemberei mindent megtettek, hogy tartsák a vállalt határidőket, maximális odafigyeléssel és bár feszített tempóban, de készen lettek nyár végére. Ha még egyszer döntenem kellene, ugyanígy őket választanám. Az új szárítót és tárolót a régi tároló szomszédságában építettük fel. Az 1300 négyzetméteres új tárolócsarnok kapacitása 3000 tonna gabona, a teljesítménye pedig 10 tonna óránként. Ezzel megdupláztuk a cégünk kapacitását. Szeretném hangsúlyozni, hogy ami le volt írva, az fillérre pontosan annyiba is került. Nem hivatkoztak az euró árfolyamváltozására, előre nem látható tételekre, hanem korrekt módon mindenhez tartották magukat. Jelenleg 4000 mázsa napraforgót szárítottunk be, illetve 30 ezer mázsa kukoricát engedtünk át rajta, bármilyen rendellenesség nélkül. A jövőben a régi tárolónkat is szeretnénk összekötni a szárítóval, ennek érdekében már újabb közös projektet tervezünk a CHH Műszaki KFT-vel.