fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Növényvédelem Dr. Tarjányi József János

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 14.

Dr. Tarjányi József János a Debreceni Agrártudományi Egyetemen agrármérnökként, majd külgazdasági szakmérnökként végzett. Növényvédelemből doktorált, és PhD fokozatot szerzett.

Napi munkája mellett szakmai továbbképzéseken is részt vett az Egyesült Államokban, Angliában, Belgiumban és Ausztriában. Növényvédelmi képviselői pályafutását 1974-ben a Hoechst magyarországi képviseletén kezdte, majd az angol ICI-nél folytatta. Járta az országot, kísérleteket állított be, előadásokat tartott növényvédelmi szakmai továbbképzéseken, egyetemeken és konferenciákon. Az ISK Biosciences Europe S.A. agrokémiai vállalat közép- és kelet-európai részlegének kereskedelmi, marketing és technikai menedzsereként ment nyugdíjba 72 éves korában.

A Magyar Növényvédelmi Társaság Elnökségének tagja, a Magyar Gyomkutató Társaság elnöke, valamint a Központi Növényvédelmi Klub elnöke. Az Újvárosi Miklós Gyomismereti Társaság egyik alapítója, s tagja a Magyar Gyomkutatás és Technológia tudományos lap szerkesztőbizottságának. Megalapította a Hunyadi Károly Emlékérmet, amelyet a Magyar Növényvédelmi Társaság által szervezett Növényvédelmi Tudományos Napok keretében évente adnak át az arra érdemes 35 év alatti herbológiai szakemberek számára.

Címzetes egyetemi docens a kaposvári és mosonmagyaróvári egyetemeken, részt vesz magyar és angol nyelvű oktatásban is. Szabadidejét Kiskunfélegyháza érdekében és Petőfi Sándor kultuszának nemzetközi ápolásával tölti.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT