DCD Distance Control Dammann – a Dammann új keretvezérlő automatikája

A DCD az első keretvezérlés, amelyben két vezérlőrendszer egyszerre dolgozik, azért, hogy mindkét elem előnyei érvényesüljenek.

A DCD a hidraulikát és a pneumatikát is használja. A hidraulika a keretet gyorsan a kívánt pozícióba állítja, a pneumatika pedig a keretszárnyak finom beállítását szabályozza az optimális pozícióba. A keretszárnyak magasságát négy ultrahangszenzor és egy szögkitérést érzékelő potenciométer ellenőrzi, egy giroszkóp pedig érzékeli a kanyarodáskor fellépő erőt, és ezen értékek alapján szabályoz. Ezzel biztosítható a keretnek a beállított magasságon tartása akár nagysebességű kanyarodás esetén is. Kapás kultúrákban (kukorica, napraforgó) célszerű további két szenzort felszerelni, ezzel ki tudjuk zárni azt, hogy valamelyik szenzor a sorok közé vagy az esetleges vízállásokba lát be, és ahhoz szabályoz.

A DCD kezelése egyszerű és gyorsan átlátható. Kevés kezelőgombbal ki lehet választani a kívánt üzemmódot, és az értékek bármikor módosíthatóak. A szórókeret munkapozíciója és forgón való kiemelési magassága centiméterpontossággal beállítható a fülkében található terminálról. Kalibrálás során a kezelőnek nem kell kézzel a keretet a megfelelő munkapozícióba állítania, hanem a terminálról történik a keret vezérlés teljes beállítása.

A DCD fejlesztéseknél nagyon figyelt a gyártó arra, hogy a már bevált Dammann szórókeret alapvetően ne változzon meg. A már használatban lévő gépek esetén van lehetőség az új rendszerre való átalakításra, így a régebbi Dammann gépek tulajdonosai is élvezhetik ennek az újításnak az előnyeit.

dammann kukorica napraforgó