Bezárás

Környezetkímélő e-terepjárók a munkavégzéshez

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 16.

Cél, hogy az erdei közlekedéshez, a munkavégzéshez használt járművek üzemeltetése a lehető legjobban kímélje a környezetet – támogatással hat darab akkumulátoros e-terepjáró állt szolgálatba a Budapest környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.-nél.

E-terepjáró
A beszerzésre került gépek jól boldogulnak a nehéz tereppel (fotó: Pilis Parkerdő)

A terepjárók elsősorban a népszerű turisztikai célpontokhoz kerültek

A Pilisi Parkerdő jelentős részben természetvédelmi területen, illetve turisták által gyakran járt magas természetességű erdőkben gazdálkodik. Éppen ezért úttörő szerepet játszik a természetközeli erdőgazdálkodás bevezetésében és elterjesztésében. Ennek fontos eleme, hogy az erdei közlekedés, a munkavégzéshez használt járművek üzemeltetése a lehető legjobban kímélje a környezetet. Ennek érdekében a Parkerdő folyamatosan fejleszti járműparkját.

Fontos szempont volt az is, hogy az erdőgazdálkodás a lehető legkevésbé zavarja a kikapcsolódni vágyókat és az erdei élővilágot. Így most már e-quadok teljesítenek szolgálatot a Budakeszi Vadasparkban, a Budakeszi Arborétumban, a gödöllői Arbo Parkban, a visegrádi Fellegvárnál és Mogyoróhegy környékén, valamint az Apát-kúti-völgyben, a Bertényi Miklós Füvészkertnél.

E-terepjáró
A csendes, villanymotor hajtotta gépek nem zavarják a vadakat és a túrázókat (fotó: Pilis Parkerdő)

A beszerzést az Agrárminisztérium támogatta

A fejlesztéssorozat részeként hat darab új, akkumulátoros üzemű elektromos terepjáró érkezett a Parkerdőhöz. A 27 lóerős (körülbelül 20 kW) maximális teljesítményű, négykerék-meghajtású HiSUN Vector E1 típusú járműveket kifejezetten erdészeti célokra fejlesztették. Szinte teljesen hangtalan működésük egyáltalán nem zavarja az erdei állatvilágot, nem úgy mint a benzinmotoros quadok erdőket felverő zaja. Nincs károsanyag-kibocsátásuk, üzemeltetési költségeik pedig minimálisak, ezért nem csupán környezeti, de gazdasági értelemben is fenntartható a működésük. Egyetlen töltéssel nagyjából nyolcvan kilométeres távolságot képesek megtenni, nehéz terepen, ezért terepi munkára kiválóan alkalmasak.

A jelenlegi fejlesztés összesen 36,2 millió forintos beruházását 32,2 millió forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Agrárminisztérium.

Forrás: Pilisi Parkerdő/Sajtóközlemény