fbpx

MÁR FORGALOMBAN A KALÁSZOS GOMBAÖLŐ SZEREK LEGÚJABB GENERÁCIÓJA!

Írta: - 2023 március 16. -Hirdetés

Kalászos gabonáinkat már évtizedek óta képesek vagyunk megvédeni a legjelentősebb növénybetegségek többségétől. Különösen igaz ez a kalászosok lombozatát fertőző gabonabetegségekre. A fuzárium fertőzés hatékony, megbízható leküzdésében még van fejlődési lehetőség, de a fejlesztések egyre jobb eredményeket felmutató készítményeket eredményeznek. A fentebb említettek akkor igazak, ha a környezetünk változatlanságát feltételezzük. A természetben viszont a változás állandó, és ez teljes egészében igaz a növénybetegségek kórokozóira is.

Queen banner

A Queen™ A MEGOLDÁS

A kórokozók amellett, hogy speciális tulajdonságaik, életmódjuk révén sokszor nagyon meg tudják nehezíteni a hatékony védekezést, az idők során esetenként ellenállóképességet fejlesztenek ki bizonyos hatóanyagok, hatóanyagcsoportok ellen, ami igényli az újabb lehetőségek után folytatott szakadatlan kutatást.

A nyugat-európai gabonatermesztők egyik legfőbb gondja a Septoria tritici, a szeptóriás levélfoltosság kórokozója, ami igen gyorsan képes bizonyos hatóanyagokra, hatóanyag csoportokra rezisztens rasszokat kialakítani. Abban a régióban számos hatóanyag szerepel a nem kielégítő hatékonyságúak listáján.

Ennek szellemében kell a kutatásnak lépést tartani az újabb problémák megjelenésével és új típusú megoldásokkal segíteni a gazdálkodók munkáját.

Napjaink korszerű növényvédelme nagy hatású készítményeket igényel, melyek hosszú hatástartammal, szisztemikus mozgással rendelkeznek, miközben az engedélyezéshez egyre szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük. Ez okozza az új hatóanyagok megjelenésének egyre ritkábbá válását.

Kalászos mező
Az élő szövetekben ez a hatóanyag visszaalakul a természetes aktív vegyületté, gyorsan elvégzi a kórokozó kiiktatását (fotó: Corteva)

ÚJ HATÁSMECHANIZMUS A KALÁSZOS GOMBAÖLŐ SZEREK KÖZÖTT

2023 tavaszán a Corteva bemutatja új hatóanyagát az Inatreq™-et, mely a Queen™ gombaölő szer komponenseként kalászosokban teljesen új módon pusztítja a kórokozókat a gazdálkodók segítségére.

Hatását a gombasejtek légzésének leállításával fejti ki. Ez a hatás a mitokondriális elektrontranszport olyan pontján avatkozik be az életfolyamatokba, ami minden eddig ismert kalászos gombaölő szer hatóanyagétól különbözik.

Az Inatreq™ ennek eredményeként ismeretlen minden hazai kalászos gombabetegség kórokozója számára, a rezisztencia semmilyen formája nem lelhető fel az érzékeny fajokban.

Az Inatreq™ minden hatásspektrumába eső gombabetegség ellen kiváló hatékonyságot mutat fel, a hazai gabonavédelem olyan új tagjaként, ami a jövő generációk számára is jól használható eszközként alkalmazható.

Kalászos
A kórokozók sokszor nagyon meg tudják nehezíteni a hatékony védekezést (fotó: Corteva)

SOKOLDALÚ HATÓANYAG, SOKOLDALÚ GOMBAÖLŐ SZER

Az Inatreq™ kipermetezésekor rendkívül gyorsan lekötődik a gabonaféléket borító viaszrétegben, ott felhalmozódva mintegy védőburkot alkot a külvilág felé. Ezzel a tulajdonsággal a kijuttatás után érkező fertőző spórák nem képesek bejutni a védett növénybe, meghiúsul a próbálkozás.

Az Inatreq™ azonban nem csak a felszínen véd, hanem fel is szívódik a növényi szövetekbe és ott csúcsirányban mozogni képes. A felszívódás folyamatosan zajlik, eredményeként biológiailag aktív hatóanyagmennyiség kerül a növényi szervezetbe. A kezeletlenül maradt növényi részek védelme is megvalósul a szisztemikus tulajdonság révén.

A permetezés időpontjára már bekövetkezett fertőzések eredményeként a növényi szövetekbe bejutott gombafonalak felveszik a hatóanyagot, növekedésük megáll, majd elpusztulnak, így érvényesül az Inatreq™ gyógyító hatása. Az élő szövetekben az Inatreq™ visszaalakul a természetes aktív vegyületté, rendkívül gyorsan elvégzi a kórokozó kiiktatását.

A Queen™ az Inatreq™ mellett protiokonazolt tartalmaz, így a fontos gombabetegségekre kiterjedő hatásspektrummal rendelkező, kiemelkedően jó hatású, rugalmasan használható új gombaölő szer kerül a gabonatermesztők kezébe.

Bálint Sándor
gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™
www.corteva.hu

CÍMKÉK