fbpx

A CASE IH 2017-ben ünnepli 175 éves jubileumát

Írta: - 2017 március 17.

A kezdetek

Jerome Case 1869-ben megépítette az első gőzgép-meghajtású traktort, melyet, bár kerekekre szerelték, továbbra is lóval vontatták, s csupán más berendezések meghajtására szolgált. Majd 1876-ban elkészítette az első gőzgép hajtotta önjáró vontatót. Mivel a cséplésben a gőzgépek hamarosan leváltották a lovakat, a J. I. Case Treshing Machine Company 1886-ra a világ legnagyobb gőzgépgyártójává vált.

International Harvester

1902-ben öt vállalat összeolvadásával Chicagóban létrejött az International Harvester Company. A megállapodás létrehozója maga J. P. Morgan, az amerikai bankár, az akkori idők vállalati finanszírozásának és ipari konszolidációjának meghatározó szereplője volt. A vállalat első kombájnját 1915-ben gyártotta, majd 1923-ban mutatta be a Farmall-t, a világ első kapásnövény-művelésre szánt traktorát. Ezzel traktorok és művelési eszközök forradalmian új, egységes rendszerét alkotta meg, nagyobb termelékenységet, megbízhatóságot és biztonságot nyújtva a szántás, vetés és művelés során. Az International Harvester több mint ötmillió Farmall-traktort értékesített, és 1977-ben piacra dobta az egyedülálló, Axial-Flow® rotoros kombájnt, amely egyszerűségével, a gabona minőségével, a szemveszteség csökkentésével, a betakarított terményhez való adaptálhatóságával, valamint magas használati értékével forradalmasította az iparágat. Az Axial-Flow kombájnok napjainkban is etalonnak számítanak a betakarítási minőség tekintetében.

Megszületik a CASE IH

A Case IH 1985-ben alakult meg, amikor J. I. Case felvásárolta az International Harvester mezőgazdasági üzletágát, így egyesítve egyetlen márkában a Case és az IH örökségét. Első terméke az 1987-ben, a 160-240 LE közötti teljesítménytartományban gyártott Magnum traktor volt, amely a traktorok közül elsőként kapta meg a Kiváló Ipari Tervezésért díjat (IDEA – Industrial Design Excellence Award). Napjainkban akár 380 LE teljesítményével a Magnum továbbra is az egyik legismertebb Case IH termék, s ezidáig több mint 150 000 darabot adtak el belőle.

Az 1996-ban bevezetett, forradalmian új Quadtrac traktor a mai napig páratlan színvonalat testesít meg. Jelenleg idetartozik a világ legerősebb, sorozatgyártás keretében előállított traktora, az akár 692 LE teljesítményre képes Steiger Quadtrac 620.

A jelenkor legfontosabb fejlesztései

  • A vállalat műszaki újításai töretlenül folytatódnak azt követően is, hogy a Case IH az ezredfordulón újra piacra dobta a Farmall márkát.
  • A Case IH 2,5 cm pontosságú precíziós gazdálkodási rendszere (AFS™) immár több mint két évtizede a precíziós művelés élvonalába tartozik, a műholdas technológia kínálta lehetőségek kihasználásával.
  • A Case IH 2000-ben vezette be a fokozatmentes automata váltót alkalmazó technológiát, mely a teljesítmény és üzemanyag-hatékonyság optimális kombinációjának elérését teszi lehetővé a CVX traktorok esetén.
  • A szabadalommal védett „Efficient Power” motortechnológiák alkalmazása teszi lehetővé a legújabb Stage IV-es (Tier 4 Final) kibocsátási normának történő megfelelést bonyolult kipufogógáz-visszavezető rendszerek vagy részecske szűrők alkalmazása nélkül.
  • Az USA-ban megrendezett 2016-os Farm Progress kiállítás látogatói döbbent csodálkozással fogadták a Case IH önvezető traktor koncepciójának bemutatását. Ez az elképzelés azzal a céllal született meg, hogy a mezőgazdaságot hatékonyabbá tegye abban az időszakban, amikor szakképzett munkaerő toborzása a világ számos pontján problémát jelent a gazdák számára.

www.agrobekes.hu