fbpx

Hatalmas termőföld-értékesítés kezdődik – de van rá pénz?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 23.

Hatalmas területek kerülhetnek új tulajdonosokhoz, de a szakma aggódik: lesz-e pénze a gazdáknak, és jó kezekbe kerülnek-e a termőföldek.

termőföld
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

60 ezer hektárt érint

Nagyszabású, 300 milliárd forint értékű földeladási programot hirdet az állam – erősítette meg a Portfolio Agrárium 2023 konferencián Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Az ezt előmozdító kormányrendelet már egyeztetés alatt van, s remélik, hogy még ebben a hónapban hatályba lép. Ha így lesz, akkor pár hét múlva már az első árverésekre sor is kerülhet, és mintegy 60 ezer hektárt érint majd, köztük szántót, erdőt is.

Lesz-e pénz, jó helyre kerül-e a föld?

Ugyanakkor Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára szerint kérdés, hogy lesz-e kedvezményes hitel ehhez az árverési programhoz. Cseszlai István, a NAK Biztosításközvetítő Kft. ügyvezetője szerint ugyanis sokkal kevésbé érezhető most az a gazdálkodókon a földvásárlás iránti érdeklődés, mint például még tavaly ősszel. Az ügyvezető úgy véli, a földforgalmi döntéseket a háború, a hitellehetőségek és a határidők is nagyon befolyásolják, s nem lepődne meg, ha e döntések elmaradnának a várttól.

Ezt erősítette meg más oldalról Pásztor Tamás, a Vetőmag és Szárító Kft. őstermelő-ügyvezetője, aki szerint térségében, a tavalyi, teljes csődöt hozó év után Északkelet-Magyarországon semmilyen érdeklődés nincs a pénzhiány miatt. Sokan minden tartalékukat felélték, ráadásul hatalmas kamatok vannak a hiteleknél. Kritikusan hozzátette: korábban nem azok jutottak a földekhez, akiknek igazán járt volna. Azt Cseszlai István is megerősítette, hogy fontos: a földek a gazdálkodók kezébe kerüljenek.

(Forrás: Agrárszektor)