fbpx

Világszerte várják a kertészetek a munka nélkül maradottakat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 11.

Skóciában háromezer munkást szeretnének felvenni a kertészetek és a gyümölcstermesztő gazdaságok a komoly munkaerőhiány enyhítésére.


A tervek szerint azokat a munka nélkül maradt embereket szeretnék foglalkoztatni, akik a koronavírus világjárvány idején a vendéglátóhelyek bezárása miatt veszítették el állásukat az elmúlt időszakban: Angus megye térségében tárt karokkal várják őket szamóca, málna, áfonya és szeder szüretelésére a gazdaságok.

Hasonlóan nehéz a helyzet az Egyesült Államokban, ahol már tavaly is szakemberhiány nehezítette a farmok működését. Egy 2017-es felmérés szerint 1,15 millió amerikai mezőgazdasági termelő volt 65 évesnél idősebb, ami az összes gazdálkodó harmadát tette ki. Ők a koronavírus különösen veszélyeztetett korosztálya, akiket leginkább óvni kell a fertőződéstől.

A spanyol mezőgazdaság az elmúlt években komoly jövedelmezőségi problémákon esett át, a járvány pedig még komolyabb kihívások elé állítja az amúgy is gyenge lábakon álló ágazatot.  A koronavírus által a második leginkább érintett EU-tagországban most különösen nehéz helyzetben várják a következő heteket a zöldségtermesztők, akik viszont nem maradhatnak otthon.

A szakértők a kertészetek számára folyamatosan hangsúlyozzák: rendkívül fontos a védőfelszerelések használata és a megfelelő, legalább 1,5 méteres biztonsági távolság tartása. Ugyanakkor Spanyolországban a többi termelési ágazathoz hasonlóan szintén problémát jelent, hogy hetek óta hiánycikk a maszk és a kesztyű, olvasható a SYNGENTA BLOG oldalon.