fbpx

Életfilozófiája az egészséges táplálkozás

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 29.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés ÁLLATTENYÉSZTÉS kategóriájának győztese Szabó József, akasztói vállalkozó, aki az egészséges táplálkozás elkötelezett képviselője.

Szabó József
Szabó József nem csak termeli a halat, hanem népszerűsíti is az egészséges táplálkozást és halfogyasztást országszerte

A haltenyésztés nem a legtipikusabb állattartási tevékenység hazánkban

Azonban az akasztói Szabó József neve napjainkra a hazai állattenyésztők körében is ismertté vált. Az egykori gödöllői gépészmérnök egy hirtelen ötlet, egy baráti jó tanács hatására 1989-ben még laikusként vágott bele a tóépítésbe és a halnevelésbe, s mára – elszántságának és folyamatos önképzésének köszönhetően – 300 hektáros tógazdaságot épített ki az akasztói, alapvetően szikes területen.

A multifunkcionális halgazdaság azóta pedig családi vállalkozássá vált, ahol az anyatartástól a szaporításon át az étkezési hal kibocsájtásig és a halfeldolgozásig megtalálható minden tevékenység, és további 300 hektáron szántóföldi növénytermesztés is folyik, nagyrészt a haltakarmány előállítására.

Innen kerül ki a ma már ismert és elismert, uniós oltalom alatt álló akasztói szikiponty, de olyan halakat is sikeresen nevelnek itt, mint az amur, a busa, a süllő, csuka, a szürke harcsa, a kárász, a keszeg, a viza vagy a lénai tok, amiből már kaviárt is készítenek. Vállalkozásuk csúcsa pedig az Akasztói Horgászpark és Halascsárda, ahol mindezt meg is kóstolhatjuk.

Szabó József életfilozófiája, hogy a hazai halfogyasztást felzárkóztassuk az európai szintre

Az elmúlt tíz év során elért 1,5 kg-os halfogyasztási növekedést (4-ről mára 6,5 kg/fő/év) pozitívumként értékeli, de az európai 1314 kg-os átlagot még így is távoli célnak tartja. Épp ezért már 20 évvel ezelőtt elkezdte saját költségén azt az edukációs tevékenységet, amivel a filézést, irdalást népszerűsíti.

Célját azóta sem adta fel: a mai napig rendszeres kóstoltatáson népszerűsíti az egészséges táplálkozást és halfogyasztást országszerte. A halfogyasztás kultúrájának kialakítását nem lehet elég korán kezdeni, így a környékbeli óvodáknak és általános iskoláknak rendszeresen tartanak természetközeli foglalkozásokat, ahol a halászathoz és természetesen a halételekhez is közelebb kerülnek a gyerekek.

De az akasztói vállalkozónak eltökélt szándéka, hogy olyan társadalmi rétegeknek is részesülniük kell ebből az egészséges élelmiszerből, akik egyébként azt nem tudnák megfizetni. Így jut a rászorulók asztalára évek óta halétel a Karol Wojtyla Barátság Központban, Kecskeméten. Rendszeres karitatív támogatására a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat ugyanúgy számíthat, mint például a megyei kórház koraszülött osztálya, az akasztói önkéntes tűzoltóság és a kiskőrösi mentőállomás.

Legnagyobb halunk (Videó: Horizont Média)