fbpx

A szakmai érdekvédelem kulcsa a jó kommunikáció

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 29.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés KERTÉSZET kategóriájának győztese Roszik Attila.

Roszik Attila
Az érdekvédelem mindig is fontos volt Roszik Attila számára

Nem is mezőgazdasági pályára készült, építészként képzelte el jövőjét

A sors azonban úgy hozta, hogy mégis a zöldség- és gyümölcskereskedelemben kezdett dolgozni Roszik Attila, a sikereit látva pedig édesapja visszacsábította Szarvasra, a helyi gazdaságba. A gazdászélet feltételeként viszont diplomát kellett szereznie az ifjú Rosziknak, így lett szarvasi gazdászhallgató az addigra már kétgyermekes apuka.

A kedv és a lendület hamar megjött a szakmához, átvette a gazdaság szabadföldi zöldségtermesztési ágazatát, belevetette magát a feldolgozókkal való egyezkedésekbe, és hamarosan fajtakísérleteket indított a borsó- és ipariparadicsom-termesztésben.

Saját kezdeményezésére alakult meg a kifejezetten paradicsomra és zöldborsóra szakosodott Szarvasi Zöldség TÉSZ, az ott megkezdett munkát pedig a DélKerTÉSZ-nél folytatva ma már az ottani szántóföldi zöldségtermesztő ágazat vezetője, a TÉSZ igazgatóságának tagja.

Az érdekvédelem mindig is fontos volt Roszik Attila számára, meggyőződése, ha a szakma nem fogna össze, a kereskedők „felfalnák” a mezőgazdaságot. Ennek vezetőként a megfelelő információáramlásban látja az ellenszerét, aminek a Nemzeti Agrárkamara országos küldötteként, a Békés megyei növénytermesztésért felelős alelnökeként és a FruitVeB országos küldötteként is hangot ad.

A példamutatást és generációváltást nem lehet elég korán kezdeni

Ahogy Roszik Attila fogalmazott: már nagyszülei is felkészült parasztemberek voltak, gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. Innen eredhetett az ötlet, hogy közel 10 évvel ezelőtt a család almaültetvény telepítésébe fogjon, ahol ő is kipróbálhatta magát. A kísérlet sikerült, így újabban 21 hektár intenzív almás telepítésébe kezdett, a legkorszerűbb technikai felszereltséggel, fagyvédelmi öntözéssel, sőt, a hűtőház építése is már folyamatban van.

A példamutatást és generációváltást nem lehet elég korán kezdeni, ezért a családban már a fiatalok is aktívan kiveszik a részüket az almaültetvény körüli munkából és az irányításból: unokaöccse a cégvezetésért, fia a növényvédelmi munkákért felel és az értékesítést bonyolítja, míg lánya az ápolási munkákban és a munkaszervezésben vesz részt.

A család lokálpatrióta hírében áll, Csabacsűd labdarúgócsapatának fő támogatója, de a Szarvasi Polgárőr Egyesület, a helyi jégkorongcsapat ugyanúgy számíthat rendszeres támogatására, mint a Szarvasi Vízi Színház vagy a Reménycsillag Gyermekeinkért Alapítvány.