fbpx

Ne maradjon le a Magyar Kukorica Klub TOP20 szemléjéről!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 július 11.

A Top20 kísérletek nyilvánosak, a parcellák el vannak látva fajtanévvel. Ezzel lehetővé válik, hogy a fajták tulajdonságait ne csak utólag, számokból ismerjék meg a látogatók, hanem saját tapasztalatot is szerezzenek „személyes ismerkedés útján”. A Top20 kísérletekbe bárki bejelenthet fajtát, ha igazolni tudja a beküldött vetőmag tulajdonjogát – adta közzé dr. Szieberth Dénes.

A kísérleteket Magyarországon és a környező országokban állítják be, széles ökológiai kitettséget biztosítva ezzel, hogy a hibridek változatos körülmények között mutathassák meg képességeiket.

Időpont: 2019. július 16-án 13:30-tól Top20 fajtakísérleti szemlét tartanak, amelyre szívesen látják az érdeklődőket!

Helyszín: 7754 Bóly, Tőttösi út 3.

Jelentkezés

A Top20 kísérletek helyszínei és a hibridek

Kiemelt tartalom a Top20 kísérletekről

„Célunk, hogy megismertessük magunkat, tevékenységeinket, működésünket. Megismerni valakit vagy valamit nem ugyanaz, mint hallani róla! Tegyünk különbséget a különböző módokon és célokkal beállított kísérletek között, s határozzuk meg, mikor miről beszélünk – e nélkül sohasem fogjuk megérteni egymást!” – dr. Szieberth Dénes.

1. Üzemi próbák: olyan nem szabályozott egymás melletti parcellák, amelyeket két vagy több elem hatékonyságának/gazdaságosságának összehasonlítására állítanak be, s ahol az eredmények a beállítójuk vagy vásárlócsoportok jobb informáltságát, főként „meggyőzését” szolgálják. Általában nincs megfelelő (ismert várható eredményt adó) kontrolljuk, sok hibaforrással terheltek, véletlen és ismeretlen elemeket tartalmaznak, az eredmény nem igazolható. Ide soroljuk a fajtasorokat, fajtabemutatókat, táblák közötti összehasonlításokat.

2. Tanúsított üzemi próbák: olyan nem szabályozott próbák, amelyeknek adott elemeit meghatározott, egységes módszerekkel mérték vagy vizsgálták, s legalább ezek az elemek hiteles értékeknek foghatók fel. Céljuk az adatok pontosságának javítása, igazolása meggyőzés vagy akár reklám célra. Ha több helyről, nagyjából azonos technológiát használva származnak adatok, akár összehasonlításuk is lehetséges. Ilyenek a Magyar Kukorica Klub által végzett fajta- vagy technológiai sorok terméstanúsításai, de ide sorolhatók a Kukorica Termésverseny programban tanúsított versenyparcellák is.

3. Ismétléses, ellenőrző parcellát/parcellákat tartalmazó próbák: statisztikai elemzésre is alkalmas, az előzőknél megbízhatóbb, valódi üzemi kísérletek, független fél tanúsítása esetén megbízhatónak foghatók fel. Szakmai értékük jelentős, szakcikkekben hivatkozhatók. (Sajnálatos, hogy nem léteznek vagy nagyon ritkák.)

4. Kisparcellás, ismétléses fajta- vagy technológiai kísérletek: kutatási céloknak is megfelelő metodikával beállított, ellenőrzött és értékelt kísérletek. Gyakorlati céljuk a használatban/kereskedelemben lévő inputanyagok, fajták tulajdonságainak összehasonlító elemzése. Ezek közé tartoznak a Top20 Kisparcellás Összehasonlító Kísérletek, amelyeket négy ismétlésben, randomizált elrendezésben állítanak be. Egyedülálló programunk a Kukorica Toxikus Csőbetegségeinek Provokatív Vizsgálata Kevert Izolátumokkal, amelyben a kukoricahibridek egyik legkényesebb tulajdonságát, a cső (szemek) toxikus gombabetegségekkel szemben mutatott ellenállóságát vizsgáljuk.

Illetve, ha vannak még további kérdései, akkor a [email protected] címre írhat.

Összeállította: Kalmár Nárcisz