fbpx

Mégis van lejjebb: tovább csökken a várható gabonatermés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 18.

A rossz idő miatt március óta folyamatosan és súlyosan csökken a várható gabonatermés mennyisége. Ez alapjaiban érintheti az európai gazdák számára nyomasztó keleti gabonaexportot.

Hároméves mélypontra eshet a gabonaexport

Mindössze pár nap alatt érvénytelenné vált a június 13-i leminősítés, ma újabb rossz hírt közöltek az orosz gabonatermés mennyiségéről. Mint beszámoltunk róla, Oroszországban több menetben 80,7 millió tonnára csökkentették az ország idei búzatermésére vonatkozó előrejelzést, ami az év elején még 94 millió tonnára rúgott. Az ok a májusi fagyok utáni meleg és száraz időjárás. Már akkor kilátásba helyezték, hogy lehet ez még rosszabb is, és ez be is következett. Az Orosz Gabonaexportőrök Szövetsége újabb bő 1 millió tonnával 79,3 millió tonnában lőtte be a várható búzatermés mennyiségét. Ez majdnem 9 százalékos visszaesés márciushoz képest. A bruttó orosz gabonatermése is elmarad a tavalyitól: 2024-ben 125,1 millió tonnára esik a korábban várt 134 millióval szemben.

Mindez természetesen hat az orosz gabonaexportra is. Ehhez érdemes emlékezni rá, hogy 2022-ben bő 55, 2023-ban 57 millió tonna volt az orosz gabonakivitel mennyisége. Most az orosz kormányzatnál realistább szakmai szervezetek 53,5 millió tonnát várnak, ami 9,5%-os csökkenés az egy hónappal ezelőtti várakozásokhoz képest.

betakarítás, kombájn, aratás

Ukrajna és Kazahsztán is visszafelé számol

Az európai gabonatermesztők kilátásai miatt fontos, hogy – mint nemrég az Agrárágazat megírta – az ukrajnai termés is csökken, de korántsem ilyen mértékben. A május eleji fagyok és az azt követő szárazság ott is csökkenti a betakarítási mennyiségeket. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium szerint Ukrajna idén 19 millió tonna búzát takaríthat be, szemben a 2023-as 22,5 millió tonnával.

Közben a kazak Földművelésügyi Minisztérium szerint szűk 1 millió hektárral 17,5-ről 16,6 millió hektárra csökkent a tavaszi vetésű gabona-takarmánynövények vetésterülete.