fbpx

Megy a milliárdos támogatás a hízottbikák után

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 23.

Pénteken (január 19.) megkezdődött a húsmarha ágazatban a hízottbikatartáshoz kapcsolódó, nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásra elkülönített több, mint egymilliárd forint kifizetése. A hízottbika átmeneti nemzeti támogatás 2023. évi keretösszege bő 1 milliárd forint, ez a gazdálkodók számára bázisjogosultságonként 15 ezer forint kifizetését teszi lehetővé. A Magyar Államkincstár pénteken indítja el az összesen mintegy 4 ezer termelő számára az utalásokat. 

hízott bika
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az érintett állattartók a támogatást már a frissített bázisjogosultságok után kapják, amelynek megállapítását a 2023. évi egységes kérelmek benyújtási időszakában lehetett igényelni.

A húshasznú szarvasmarha ágazat jelentős exportágazat és foglalkoztató, 2023-ban összesen 145,4 milliárd forint értéket termelt, az élőszarvasmarha- és a marhahús-szektor exportárbevétele 2023 első 10 hónapjában 209 millió euró volt. A forrás likviditási segítséget nyújt a termelési kapacitások fenntartásához – közölte az Agrárminisztérium.

A szektorban elkél a segítség: mint folyamatosan beszámolunk róla, egyre csökken a vágóhídi teljesítmény, és sok a kérdőjel a folytatást illetően is.