fbpx

Megrázó visszaesés a magyar vágóhidakon

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 03.

…még ha nem is minden állat esetében azonos a visszaesés.

szarvasmarha
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Kevesebb vágás, romló külkermérleg

Szarvasmarhából kicsit több mint 74 ezer darabot vágtak le az idei év első 9 hónapjában, ami 7,4 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A levágott állatok élősúlya 38 ezer, hasított súlya 19,5 ezer tonna volt – mindkét szám durván bő 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A levágott szarvasmarhák közel 62 százaléka tehén, 19 százaléka bika volt. A tehenek vágása majdnem 8, az üszőké 5, a bikáké majdnem 12 százalékkal csökkent a darabszám alapján 2022 első három negyedévében. Rossz hír az is – a KSH adatait közlő AKI-jelentés alapján –, hogy romlott a külkereskedelmi mérleg is ebben a szegmensben. Az első 9 hónapban ugyanis csak mintegy 46 ezer tonnát exportáltunk, és 8 ezer tonnát hoztunk be – ám ez azt jelenti, hogy a kivitel 3 százalékkal csökkent, az import volumene 5 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A KSH-adatok szerint a szarvasmarha-összlétszám 903 ezer példány június 1-, ami 30 ezres csökkenés 2021 decembere óta. Halovány vigasz, hogy a tehenek száma (417 ezer) 1400 példánnyal nagyobb, mint egy éve.

Súlyos visszaesés az anyakocáknál

Ugyancsak csökkent a hazai vágóhidakon levágott sertés mennyisége: a 3,36 millió állat 7 százalékkal kevesebbet (-250 ezer), mint 2021. január–szeptemberben. Az össz élősúly szűk 400 ezer, a hasított súly 318 ezer tonna volt, ami szintén 7 százalékos csökkenés az előző évihez mérten. Különösen az anyakocák vágása esett vissza jelentősen: míg a tavalyi év első 9 hónapjában bő 70, addig idén ugyanakkor csak szűk 51 kocát vágtak – ami majdnem 30 százalékos csökkenés. Szerencsére az élősertés-kivitel nem változott, és jó hír az is, hogy a behozatal mérséklődött (8,5 százalékkal). Az állomány nagysága egyébként kevéssé, alig 6 százalékkal csökkent, kicsit nagyobb az anyakoca-hányad csökkenése: a 159 ezer példány 7,8 ezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

kacsa

Magával rántja az ipart a vízi szárnyasok fogyása

A legnagyobb visszaesést a baromfiágazatban a liba- és a kacsavágások száma szenvedte el: előbbi 34, utóbbi 45 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Ez a földcsuszamlás-szerű csökkenés – mint arról többször beszámoltunk – nemcsak a kacsás-libás gazdaságokat és vágóhidakat, de a másodlagos feldolgozóipart, például az állati- és vágóhídi tetemek elszállítását, feldolgozását végző cégeket is súlyos válságba taszította. Mindennek fő oka a madárinfluenza-járvány és az arra reagáló állományirtások voltak. Baromfiból egyébként összesen 154 milliót vágtak idén okótberig, ami 12 százalékkal kevesebb az előző évitől. Az élősúly összesen 468 ezer, a vágott (tisztított, bontott) súly 354 ezer tonna volt a szóban forgó időszakban. Csökkent a legnagyobb (85 százaléknyi) szegmens: a csirke vágása, mert a 131 milliót levágott állat 6 százalékkal kevesebb, mint 2021. január–szeptemberben. A baromfivágáson belül a pulykák számaránya 3 a kacsáké 9 százalék volt. Vágókacsából 14,1 milliót, libából 2,1 millió darabot vágtak 2022 első három negyedévében. Pulykából 4,5 millió darab került a vágóhidakra 2022. I–IX. hóban, közel 4 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A KSH adatai szerint a tyúkfélék hazai állománya 29,9 millió volt 2022. június 1-jén, ami 3,6 millióval kevesebb, mint egy évvel azelőtt.

diagram