fbpx

Műtrágya: skizofrén hullámvasút és 500 milliárdos hiány

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 04.

Aggasztó képet festettek a várható műtrágya-ellátottságról a Portfólió mezőgazdasági témájú szakkonferenciáján. Javulás csak akkor várható majd, amikor a nagy gyártók folyamatos üzemmódra kapcsolnak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a mezőgazdaság forgóeszköz igénye 500 milliárd forinttal nőtt, amit elő kellene teremteni.

műtrágya

Jövő őszre gond lehet

Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina kereskedelmi vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián megtartott kerekasztal-beszélgetése során felidézte: az utóbbi évek nyugodt műtrágyapiaci viszonyai után egyik pillanatról a másikra minden megváltozott. Az EU-ban a műtrágyagyárak közel 80%-a leállt, az tudott csak versenyképesen műtrágyát termelni, aki importálta az ammóniát (a nitrogénműtrágya-gyártás alapanyagát). Ha nem érkezik több orosz gáz Európába, akkor a jövő őszi gáztározó-feltöltésekhez 30 milliárd köbméter gáz hiányzik majd az egyenlegből

– mondta a szakember.

A régi árak többé nem térnek vissza

Czina Ferenc, az Agrolink Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint sem jók a kilátások. A szektorban a visszarendeződés egy emelkedő trendbe fordult át, ami magasabb szintről indul, mint tavaly novemberben. Sok gyár még csak most kezdi majd meg újra a működését. Csont Dávid, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese hozzátette: két év alatt megnégyszereződtek, megötszöröződtek az árak. A szektorban tapasztalható óriási változékonyság miatt minden résztvevőnek megnőtt a kockázata, s kizárt, hogy a régi, megszokott árak visszatérjenek. Az a skizofrén helyzet állt elő, hogy sokszor a hazai gyártóknak is importhoz kellett nyúlnia, hiszen a gyár állt mögöttük.

Talán most jön a fordulat…

Fáy András, az IKR Agrár Kft. üzletágvezetője a kerekasztal-beszélgetésen kifejtette, korábban mindig annyit vásároltak a termelők műtrágyából, amennyire szükségük volt. Most több körre lehet osztani a felhasználókat: vannak, akik nemcsak az árakat követik, hanem a döntések mögé tekintenek. A másik körnek nincs likviditása, ők nem vagy kevesebb műtrágyát vettek, kivárnak, és bíznak egy trendfordulóban. Ez egyébként talán épp most jön majd el. A szakember szerint az integrátorokra is nagy szerep hárul. Szerinte akkor lesz kiszámítható a piac, ha az európai gyártók folyamatos termelést tudnak biztosítani, kiszámítható gázárral. Ez jövőre azonban előreláthatólag nem fog megtörténni, a gáztározók megtöltése nagyobb gond lesz, mint idén volt. Mindezek mellett a háborúnak is véget kellene érnie, ez jelentős könnyebbséget okozna az ágazat szereplőinek.

500 milliárd hiányzik!

Hozzáfűzte: az előző két évben a mezőgazdaság forgóeszköz igénye 500 milliárd forinttal nőtt, amit valamilyen szinten elő kellene teremteni. Csont Dávid erre úgy reagált, hogy a bankok le vannak maradva, mintha nem vennék észre az inflációt. Ha mindennek 15-20%-ot megy fel az ára, akkor értelemszerűen kevesebbet fog érni a pénz, mint előtte. Egyik oldalról tehát nyomás alatt vannak a gazdálkodók, nagyobb kamattal kevesebbet tudnak vásárolni, főleg a megsokszorozódott inputárak mellett. Ha lépést szeretnének tartani a bankok, változtatni kell. Forráshiányos lesz az ágazat, ha ez így marad hosszú távon.